1515

Stockholmsbörsen: Bäddat för svag utveckling

Fortsatt diskussion kring industrikonjunkturen och en svag USA-börs skapar ett svagt sentiment för Stockholmsbörsen inför fredagens handel.

New York-börserna slutade svagt nedåt under torsdagens handel. Oljeaktier som Exxon Mobil föll liksom finansrelaterade aktier. De senare på grund av den statistik som publicerades under torsdagen vilken orsakade oro för att den amerikanska centralbanken ska fortsätta sin långa rad av räntehöjningar.

Dow Jones slutade oförändrat medan Standard & Poor 500 och Nasdaq var ned 0,1 procent.

Efter börsens stängning släppte Oracle sin rapport för andra kvartalet. Försäljningen på 3,39 miljarder dollar var något lägre än analytikernas förväntningar. Den låg på en försäljning på 3,41 miljarder dollar, enligt Thomson Financial. Oracle sjönk 2,8 procent i torsdagens efterhandel.

Fredagens USA-börs kan bli stökig. På fredagen inträffar så kallad "triple-witching", då aktie- och indexoptioner samt aktieindexterminer samtidigt går till förfall. Flödena var stora under torsdagens handel i vissa aktier och detta mönster kan upprepas under fredagens handel.

På bolagsfronten var Altria, som äger Philip Morris och är konkurrent till Swedish Match, en vinnare och aktien visade en uppgång på 3,9 procent. Philip Morris vann på torsdagen en dom i Illinois som innebär att bolaget slipper betala 10 miljarder dollar som det ålagts att betala i en tidigare dom i lägre instans.

I fredagens Dagens Industri fortsätter diskussionen om industrikonjunkturen och hur den påverkar de svenska verkstadsaktierna. Dessa har varit pressade under de senaste dagarna efter uttalanden från Sandviks vd om att konjunkturen är på väg att plana ut på en hög nivå. Han får nu medhåll även från vd-arna på ABB Sverige och KMT.

Skandiaaktien kommer att vara i fokus i dag eftersom Old Mutuals bud på företaget går ut. Osäkerheten kring affären är dock stor eftersom budpremien är liten och flera institutioner har tackat nej. Enligt Dagens Nyheter överväger Old Mutual att förlänga budtiden.

Nobel Biocares aktie hörde till förlorarna under gårdagens handel och nu har det blossat upp en nygammal diskussion om säkerheten med bolagets implantat Nobel Direct.

"Eftersom den relativt nya produkten Nobel Direct bara svarar för runt 2 procent av den totala omsättningen är företaget övertygat om att kunna uppnå sina mål för året", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nyheter från Ryssland om den explosion som har inträffat vid ett Kärnkraftverk kommer också att följas under dagen.

Under dagen håller Scribona stämma. I Tysklands släpps IFO-index klockan 10.00.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det är flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?