Annons

Börsen: H&M steg mot strömmen

Stockholmsbörsen sjönk något under torsdagen. Eftermiddagens gynnsamma USA-statistik fick inget större utslag på världens börser. I Stockholm fortsatte pressen på verkstadsbolagen medan Hennes & Mauritz steg efter försäljningssiffror.

"Det var surt redan i öppningen och sedan har börsen inte kunnat repa sig, men det är ju inga större rörelser. Vi såg en viss avvaktan inför USA-statistiken, men den kunde heller inte hjälpa. Det fanns väl rätt höga förväntningar på siffrorna", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde på 934,8, en nedgång med drygt 0,2 procent sedan onsdagen. Aktier till ett värde av 19,2 miljarder kronor hade omsatts.

Mäklare som Direkt talat med tror att OMXS 30 kan ligga kvar inom intervallet 930-945 fram till jul, under avsaknad av nyheter att handla på.

På fredagen inträffar så kallad "triple-witching" i USA, då aktie- och indexoptioner samt aktieindexterminer samtidigt går till förfall och i Stockholm sker aktieoptionslösen, vilket kan ha påverkat torsdagens handel.

Annars har mäklarfirmorna bråda dagar med att mäkla aktieposter inför årsskiftet för att minska skatteeffekterna. Detta uppges vara den generella förklaringen till flera av de storposter som de senaste dagarna har mäklats i bland annat Volvo, Föreningssparbanken, Kinnevik och Sandvik.

"När man ser sådana poster vid den här tiden på året noterar man dem bara. De har ingen kurspåverkan eftersom man ändå vet att de förmodligen hör samman med årsskiftet", säger en mäklare.

Generellt är nyfikenheten annars stor på vem som ligger bakom de två stora Volvoposter som mäklats de senaste dagarna.

"Posterna är för stora för att de ska vara motiverade av skatteskäl", påpekar en mäklare.

Verkstadsaktierna hade det fortsatt motigt på marknaden. Atlas Copco handlades ner 4 kronor till 166 och Sandvik fortsatte ned med 4:50 kronor till 364:50 kronor.

"Detta ligger ju i våra prognoser. Det är inga nyheter att verkstadsindustrin toppar nästa år och att jämförelsetalen blir tuffare. Men det är precis som om någon måste säga det öppet för att det ska få genomslag i marknaden", säger en verkstadsanalytiker till Direkt och syftar på uttalandena från Sandviks vd om att konjunkturen är på väg att plana ut.

De fallande verkstadsaktierna har även fått en knuff neråt av den försvagade dollarn. Volvo B gick ned 2:50 till 358:50 kronor medan Boliden rekylerade upp mot onsdagens nedgång och steg med 75 öre till 55 kronor.

Inom telekom gick Ericsson ned 10 öre till 27 kronor och Nokia sjönk 1 krona till 144:50 kronor.

Hennes & Mauritz placerade sig däremot på vinnarlistan, trots att siffran för novemberförsäljningen visade en tillväxt på 11 procent, vilket var något lägre än analytikernas förväntningar som enligt SME Direkt låg på 12,6 procent. H&M steg 3 kronor till 263:50.

"Oron för att siffran skulle vara ännu sämre har nu försvunnit", kommenterade en analytiker.

En annan vinnare var Swedish Match. Aktien fick fart på eftermiddagen sedan det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris vunnit en dom som häver en tidigare dom där bolaget ålagts att betala 10 miljarder dollar. Swedish Match slutade upp 2 kronor på 94.

Autoliv handlades upp 4:50 till 354:50 kronor efter det att bolaget utökat mandatet till att återköpa ytterligare 10 miljoner aktier.

"Utdelningen var ju väntad, men att de utökar återköpen var positivt", säger en mäklare.

Nobel Biocare handlades däremot ned 93 kronor till 1.739 kronor efter en sänkt rekommendation från Merrill Lynch.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?