Annons

Asien: Svag dollar pressade börserna

Börserna i Asien föll på onsdagen efter dollarn försvagades mot regionens valutor i kölvattnet av Federal Reserves räntehöjning på tisdagskvällen.

När dollarn faller minskar värdet på exportbolagens dollarförsäljning.

"Om dollarn fortsätter att försvagas kommer exportbolagen att drabbas. Marknaden räknar med att dollarn går sämre 2006 eftersom räntecykeln har nått sin topp", sade Teresa Chow, fondförvaltare på RBC Investment Management Asia i Hongkong, till Bloomberg News.

Stålbolagen var bland förlorarna. Nippon Steel föll 3,4 procent och Posco noterades 0,5 procent lägre.

Elektronik och fordon gick också ned på dollarns svaghet. Samsung Electronics föll 1,5 procent och Sony backade 2,4 procent.

Toyota Motor noterades 1,7 procent lägre och Honda Motor sjönk 2 procent. Sydkoreanska Hyundai gick mot strömmen, upp 1,1 procent.

Den japanska marknaden tyngdes också av Tankanrapporten som släpptes tidigt på onsdagen. Många hade investerat i att rapporten, som mäter det japanska näringslivets förväntningar, skulle bli mycket stark, men mätningen, även om positiv var inte lika bra som väntat.

Försäkringsbolagen var förlorare bland Topix branschindex. Mitsui Sumitomo föll 3,4 procent och Meillea Holding föll 3,3 procent.

Detaljhandelssektorn gick också svagt. Fast Retailing föll 4,8 procent och FDC Products sjönk 6,9 procent.

Singaporebörsen stod emot säljtrycket, mycket tack vare uppgångar i TPV Technology och Allgreen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?