1515

Rejält upp på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv uppåt under december månads första handelsdag. Även i utlandet steg börserna markant.

Att Europeiska centralbanken (ECB) gjorde som den flaggat för, höjde räntan med 0,25 procentenheter till 2,25 procent, dämpade inte stämningen, snarare tvärtom. ECB-chefen Jean-Claude Trichet betonade nämligen att bankens höjning inte ska ses som den första i en serie höjningar.

Vid stängning hade OMXS-index stigit med 1,5 procent till 290,5 och OMXS30-index hade gått upp med 1,8 procent till 927,2. Aktier för drygt 21 miljarder kronor bytte ägare.

Nästan alla tungviktare steg. Undantaget var klädjätten H & M som sjönk med 0,4 procent till 252 kronor.

Ericsson, som vanligt mest omsatta aktie, steg med 2,3 procent till 27 kronor. Konkurrenten Nokia, som hade kapitalmarknadsdag i New York, gick upp med 0,7 procent till 139 kronor.

Uppmärksamheten riktades dock främst mot Skandia sedan Old Mutual nu formellt ändrar villkoret för anslutning i budet på Skandia till 50 procent. Om bolaget inte fått in 50 procent av aktierna i Skandia den 16 december, då det förlängda budet löper ut, kommer budet inte att förlängas ytterligare, meddelade OM på morgonen.

Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux Nordic, konstaterar att rabatten på Skandiaaktien, det vill säga priset i förhållande till budet, nu i det närmaste är utraderad:

Det indikerar att marknaden tror att budet går igenom, säger Alfvén.

Skandiaaktien steg med 2,3 procent till 45:30 kronor, den högsta stängningskursen sedan maj 2002.

Verkstadsbolaget Atlas Copco var vinnare bland storbolagen, och gick upp med 3,1 procent till 167 kronor. Bolaget hade kapitalmarknadsdag i onsdags.

Gruvkoncernen Boliden, som steg rejält i onsdags, fortsatte uppåt med 1,5 procent till 51:50 kronor. Branschkollegan Lundin Mining steg med 3,0 procent till 102 kronor.

Energisektorn var ännu en gång bästa bransch. Vostok Nafta gick upp med 3,5 procent till 355:50 kronor och Lundin Petroleum steg med 3,3 procent till 85:25 kronor.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?