Europabörser: ABB rusade efter rapport

Europabörserna återhämtade sig på fredagseftermiddagen med stöd av positiva BNP-siffror från USA som ledde till uppgångar på Wall Street.

Bästa bransch var tobak. British American Tobacco steg 1,6 procent, med stöd av höjd riktkurs från JP Morgan, och Imperial Tobacco var upp 1,2 procent.

En annan bransch som gick bra var teleoperatörerna, speciellt i Storbritannien. O2 steg 3 procent och BT handlades upp 2,4 procent. Vodafone var 1,8 procent högre.

Fordonssektorn tyngde efter en sänkt prognos från Peugeot.

"Vi är i rapportperiod nu och det finns vinnare och förlorare i varje sektor. Peugeot sade att de inte har sålt bilar och att lagren har ökat vilket är det värsta som kan hända en cyklisk aktie", säger Chris Tinker, analytiker på ICAP i London, enligt Bloomberg News.

Peugeot föll 4,9 procent. Bolaget justerar ned sin helårsprognos för rörelsemarginalen till "cirka 4 procent", jämfört med tidigare 4-4,5 procent. Biltillverkaren hänvisade till produktionsminskningar planerade för fjärde kvartalet och böter på 49,5 miljoner euro från EU.

Renault föll 2,4 procent och Volkswagen backade 1,6 procent.

Marknaden blev desto mer glad över ABB:s rapport och aktien steg 6,6 procent i Zürich. Tredje kvartalets resultat nästan fördubblades, beroende på efterfrågan på utrustning från oljeraffinaderier samt arbete för att reparera skadorna orsakade av orkanen Katrina.

I läkemedelssektorn var det blandat. Glaxosmithkline har fått mestadels positiva analytikerkommentarer efter torsdagens rapport och steg 2,6 procent. Astrazenecas rapport genererade inte lika mycket entusiasm och aktien sjönk 0,3 procent.

Bland teknikaktierna föll ASM, som tillverkar utrustning för halvledarsektorn, 7,3 procent. Bolaget rapporterade oväntat en förlust för tredje kvartalet.

Business Objects rapport gjorde också marknaden besviken och aktien föll 1,9 procent.

Gruvaktierna pressades av Citigroups bedömning att kopparpriserna kommer att falla nästa år.

Lonmin föll 21,3 procent och Anglo American noterades 1,4 procent lägre.
Marknadstemperatur klockan 17.30

DJ Euro Stoxx 50 +0,2%
Bloomberg European 500 +0,1%

London FTSE 100 +0,6%
Frankfurt DAX +0,4%
Paris CAC 40 -0,4%

Köpenhamn OMXC 20 +0,4%
Oslo OBX -0,9%
Helsingfors OMXH +0,1%
Stockholm OMXS 30 oför

Decembertermin på brentolja på IPE stod 59,17 USD/fat, upp
0,03 dollar jämfört med torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?