Mörk torsdag på Europabörserna

De europeiska börserna hade en mörk torsdag i spåren av New York-börsernas utveckling och vacklande budskap från rapportfloden. Bland förlorarna fanns France Telecom och Alcatel efter sämre prognoser än väntat.

"Den stora frågan är om bolag kommer att kunna behålla vinsttillväxten vi sett de senaste kvartalen. Jag är inte så säker på det. Marknaden har väldigt höga förväntningar som borde komma ner en bit", sade Pablo Garcia, fondförvaltare vid Nordkapp Inversiones i Madrid, till Bloomberg News.

Klockan 17.30 noterades DJ Stoxx 50 1,8 procent ned och Bloomberg European 500 var ned 1,3 procent.

I Frankrike ledde telekombolagen nedgången. France Telecom visade upp sitt största fall på 20 månader, ned 6,2 procent. Teleoperatören sänkte sin försäljningsprognos till "nära" 3 procent, från tidigare tillväxtprognos på mellan 3-5 procent. Bolaget aviserade även en avyttring av sin ägarandel på 34 procent i samriskbolaget Centerel.

Ericssonkonkurrenten Alcatel rasade samtidigt 9,0 procent efter en rapport som inte levde upp till förväntningarna och en sänkt prognos för rörelsemarginalen.

I Holland var Ahold marknadens bojsten efter att kvartalsrapporten innehållit svagare försäljningssiffror än väntat. Aktien föll med 7,9 procent.

Bättre gick det för stålbolaget Arcelor vars rapport besegrade skeptikerna och aktien steg 1,5 procent.

PPR, som äger Gucci, meddelade att försäljningen stigit med 6,3 procent under tredje kvartalet och aktien handlades upp 2,6 procent.

Tyska Dax-index visade den sämsta utvecklingen bland de större europeiska indexen. Adidas-Salmonon fanns bland förlorarna efter att bolaget varnat för att analytikerna ligger för högt i prognoserna för det fjärde kvartalet. I topp på Dax förlorarlista fanns dock Infineon och Volkswagen, ned 3,7 respektive 3,3 procent.

Statistik som redovisades under torsdagsmorgonen visade att orderingången på maskiner steg i september med 4 procent i Tyskland, jämfört med samma månad 2004.

Telenor kom med en starkare rapport än väntat och stängde måttliga 0,4 procent högre.


Marknadstemperatur klockan 17.30
===================================
DJ Euro Stoxx 50 -1,8%
Bloomberg European 500 -1,3%

London FTSE 100 -0,9%
Frankfurt DAX -1,9%
Paris CAC 40 -1,7%

Köpenhamn OMXC 20 -1,3%
Oslo OBX -1,2%
Helsingfors OMXH -1,2%
Stockholm OMXS 30 -1,2%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?