Ericsson och Astra tyngde börsen

Stockholmsbörsen gick ned på torsdagen. De båda storbolagen Ericsson och Astra Zeneca tyngde index. Utvecklingen var i linje med övriga Europa.

Vid stängning hade OMXS 30 backat 1,2 procent till 862,9. Omsättningen uppgick till 21 miljarder kronor.

Astrazeneca steg initialt efter rapporten med några kronor men uppgången kom av sig och aktien stängde ned 11 kronor ned på 352 kronor.

Trots att rapporten var bra på många punkter fanns det plumpar i protokollet. En lägre försäljningstillväxt än analytikerna hade räknat med och Crestors utveckling oroade aktiemarknaden.

Astra Zeneca höjde prognosen för innevarande år till 2:85-2:95 dollar per aktie. Bolaget ser det dock som troligt att vinsten per aktie hamnar i den "nedre halvan" av prognosintervallet. I marknaden låg förväntningar om en vinst per aktie på motsvarande 2:82 dollar per aktie, enligt SME Direkt.

Holmen kom också in med ett resultat som var bättre än analytikernas förväntningar. Inte heller här räckte det för att hålla aktien uppe fram till stängning utan den backade 2 kronor till 230.

Ett liknande öde mötte SSAB som backade 6:50 kronor till 232. Resultatet för kvartalet var över förväntan men inte tillräckligt mycket för att glädja placerarna. Resultatet blev cirka 3 procent över SME Direkts prognos. Men SSAB har det senaste året ofta överträffat prognosen med betydligt större siffror.

En aktie som steg på rapporten var dock Föreningssparbanken som var upp 2:50 kronor till 189:50.

"Det var ett starkt resultat, en bra prestation. Kostnaderna var lägre och ränte- och provisionsnettot såg bra ut", säger en analytiker.

Även Munters fick betalt för sin delårsrapport som var drygt 20 procent bättre än resultatprognosen från SME Direkt. Orderingången ökade dessutom starkt och aktien steg 5,2 procent till 181 kronor.

Ericsson fortsatte ned och sjönk med 0:50 kronor till 25:50. Ett negativt nyhetssentiment har omgärdat aktien de senaste dagarna.

Alcatel gick ned kraftigt efter sin rapport. Lucent levererade svaga utsikter för nästa år under gårdagen. Dessutom sänkte Standard & Poors utsikterna för Ericssons kreditbetyg till stabila från tidigare positiva.

"Egentligen är det inte något fundamentalt negativt som framkommit, under andra marknadsförhållanden skulle aktien kunna skaka av sig det här. Lucent är ett gammalt problembolag", kommenterar en mäklarchef.

Stora Ensos besparingsåtgärder var i fokus när bolaget släppte sin rapport och bolaget aviserade två olika program, som totalt kan innebära neddragningar med omkring 5.000 anställda. Resultatet i sig för tredje kvartalet blev rejält mycket sämre än väntat och aktien var ned 1:25 till 99:75.

Byggbolaget JM steg med 13 kronor till 327.

"En makalös rapport med väsentligt bättre volymer", sammanfattar en analytiker JM:s delårsrapport som överträffade marknadens förväntningar sett till såväl omsättning som marginaler.

En annan av dagens vinnare blev New Wave som steg 11,5 procent till 73 kronor efter sin kvartalsrapport.

Eniro sjönk 5 kronor till 83:50 kronor efter sin rapport. Bolaget höjer sin prognos för den svenska offlineverksamheten något medan det sänker marginalförväntningarna i Finland.

Nobia kom med rapport som var i linje med förväntningarna men aktien föll ändå 3 kronor till 125:50. Under kvartalet var Nobias tillväxt lägre i Finland och Norge jämfört med första halvåret.

Energibolagen var sämsta sektor. Lundin Petroleum backade 2:50 kronor till 78:75.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?