Stockholmsbörsen: Ericsson och Telia Sonera lyfter index

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på ett antal starka rapporter på tisdagsmorgonen. Volvo, Teliasonera, Electrolux och Tele 2 hjälpte till att ge börsen en ordentlig skjuts uppåt. Dessutom kom besked från Ericsson om att bolaget köper Marconis tillgångar för 16,5 miljarder kronor.

Klockan 10.15 hade OMXS 30 stigit 1,4 procent till 875,7. Omsättningen var stor och låg på 8,9 miljarder kronor.

Ericssons storförvärv fick tummen upp på marknaden, och efter en dryg timme hade B-aktien stigit 40 öre till 26,50 kronor. Förvärvet adderar cirka 14 miljarder i årlig försäljning till Ericsson och väntas ge ett positivt bidrag till vinst per aktie från 2007. Marconis starka position inom transmission utgör ett bra komplement till Ericssons kompetens inom mikrovågsteknik, och bäddar för en bra position inför operatörernas IP-utbyggnad.

"Ericsson är fast beslutet att säkerställa en ledande position inom detta snabbväxande område, vilket kommer att kräva såväl investeringar i FoU och tilläggsförvärv", skriver Ericsson i en kommentar.

Trots att Volvos rapport bedömdes som tråkig av vissa analytiker, reagerade marknaden positivt och aktien handlades upp 5,50 till 318,50 kronor. Jämfört med SME Direkts analytikersammanställning låg försäljningen 2 procent över förväntan och rörelsemarginalen hamnade 0,1 procentenhet över snittprognosen.

"Rapporten var lite bättre än väntat, det gäller allt utom försäljningen", säger en analytiker.

Efter att Electrolux lämnat en bättre kvartalsrapport än väntat steg kursen 9 kronor till 185,00 kronor. Framför allt var det inomhusdelen som överraskade positivt, säger en analytiker. Rapporten saknade dock uppgifter om en eventuell nedläggning i Nurnberg och hur det går med avyttringen av utomhusdelen, uppgifter som analytikern också gärna hade sett.

Styrelsen i Telia Sonera föreslår en extrautdelning på 10 miljarder kronor i vår, efter årets aktieåterköp på lika mycket. Utdelningen är en del av planen att återföra 30 miljarder kronor till aktieägarna under perioden 2005-2007. Telia Sonera noterades upp 2,20 till 39,80 kronor.

Tele 2:s redovisar en stabil genomsnittlig intäkt per kund för det tredje kvartalet, trots sjunkande priser. Enligt bolaget beror detta på en förbättring i kundmixen, bland annat med fler bredbandskunder. Aktien steg med 2,75 till 79,50 kronor.

En analys som Morgan Stanley presenterade på tisdagen visar att SCA tillhör de 20 aktier som Morgan Stanleys makroteam valt ut till sin Global Focus List. SCA,:s B-aktie handlades upp 3 kronor till 263,50 kronor.

VLT bekräftade på tisdagen att bolaget ingår i det konsortium som köper Centertidningar. Aktien steg 2 kronor till 121,50 kronor i tisdagens tidiga handel.

Mot strömmen gick bland andra Oriflame som rapporterade ett bättre resultat än motsvarande kvartal förra året, men trots det inte nådde upp till förväntad nivå. Aktien föll 3 kronor till 20,90 kronor.

Ytterligare rapporter att vänta under tisdagen är bland andra Brio, Cherryföretagen, Fagerhult, Handelsbanken och Swedish Match.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?