New York: GM och Altria stod för styrkan

New York-börsernas små men skilda
utvecklingar under måndagen jämnade ut sig i en positiv
riktning under de sista handelstimmarna. Dow Jones fick sin
kraft från General Motors och Altrias positiva kursrörelser.
Samtidigt tyngde ett högre oljepris.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent högre på 10.348. S&P 500 noterades 0,3 procent högre och Nasdaq noterade också en uppgång på 0,3 procent.

General Motors stärktes med 7,5 procent av ett preliminärt avtal som tecknats med facket UAW om åtgärder som ska leda till kostnadsbesparingar på cirka 15 miljarder dollar. Avtalet gladde även aktieägarna till konkurrenten Ford som drogs med upp 0,6 procent.

Bland underleverantörerna klev Dana, tillverkare av axlar till lätta lastbilar, upp som vinnare på S&P 500 med en uppgång på 13 procent. Autoliv noterades samtidigt 31 öre högre jämfört med stängning i Stockholm.

Inom tobakssektorn klättrade samtidigt Altria 6,1 procent efter ett utslag från Högsta domstolen som begränsar tobaksbolagens böter till myndigheterna. Myndigheterna hade i sin stämning mot tobaksbolagen krävt 280 miljarder dollar. Övriga tobaksbolag tog också ett glädjeskutt. Reynolds American noterade också en kraftig uppgång, 6,4 procent, medan US Tobacco steg 1,8 procent.

Även energibolagen låg på plus efter att oljepriset steg med 2,7 procent under Nymex-golvhandeln. Bakom prisuppgången låg oro över vad den nya orkanen Wilma ska orsaka för skador när den kommer in över Mexikanska golfen.

Raffinaderiet Valero energy steg 2,2 procent och oljeborrningsbolaget Transocean var upp 2,3 procent.

Trots Citigroups rapport som var bättre än väntat noterades en nedgång med 0,5 procent.

Nortels vd-bytet till Mike Zafirovski från Motorola gladde aktiemarknaden och handlade upp Nortel 5,5 procent.

Lucent steg samtidigt med 3,9 procent efter ett fyraårskontrakt från Cingular Wireless på IP multimedia- teknologi.

Bland de svenska bolagen stängde Ericsson 2 öre högre än vid stängningen i Stockholm och Nokia var upp 52 öre.

På räntemarknaden noterades den amerikanska tioåriga obligationsräntan 2 punkter upp till 4,50 procent jämfört med i fredags.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?