Stockholmsbörsen: Rottneros rasar efter vinstvarning

Det var små rörelser på Stockholmsbörsen på fredagsförmiddagen. Rottneros föll kraftigt efter att bolaget vinstvarnat. Energisektorn
fortsatte kräftgången i spåren av ett lägre oljepris.

Omkring klockan 12.50 var OMXS 30 oförändrat på 874,0. Omsättningen uppgick till 6,5 miljarder kronor.

Marknaden var lite avvaktande inför de höga förväntningar som råder på delårsrapporterna. Under nästa vecka inleds rapportperioden på allvar med rapporter från bland annat SKF, Ericsson och Tietoenator.

Rottneros tappade 6,4 procent till 6,60 kronor efter vinstvarningen. Bolaget räknar nu med ett minusresultat för 2005 jämfört med tidigare prognos om ett svagt positivt resultat. Orsaken är att massapriserna inte höjts i den omfattning som bolaget väntat sig.

Rottneros vinstvarning väcker viss oro för övriga skogsbolag och deras rapporter, men Rottneros är det bolag som är allra mest beroende av massapriset framhåller analytiker.

"Det här (Rottneros vinstvarning) visar på en svag marknad, men egentligen är det ingen stor överraskning att massapriserna har vikt tillbaka under tredje kvartalet", säger en skogsanalytiker.

Skogssektorn gick något sämre än börsen efter vinstvarningen. SCA tappade 1 krona till 262,50 kronor, Stora Enso handlades på oförändrade 103 kronor och Billerud noterades ned 2 kronor till 94,25 kronor.

Hagströmer & Qviberg var ett av de första bolagen med rapport i bank- och finanssektorn. Bolagets vd flaggar för en bra marknad under årets avslutning.

"Självklart tror vi att vi kommer att ligga över våra mål även vid årsskiftet. Det fjärde kvartalet ser fortsatt lovande ut för branschen", säger Patrik Enblad.

Aktien backade dock tillbaka med 1,6 procent. Carnegie handlades ned med 50 öre till 97,50 kronor.

Karo Bio förbättrade sitt resultat jämfört med fjolåret, men företaget går fortfarande med förlust. Omsättningen steg 15 procent jämfört med samma period förra året och aktien var ned 2 procent till 12,10 kronor.

Energisektorn fortsatte nedåt. Sektorn hade ett svagt sentiment ute i Europa och den oljetunga Oslobörsen hade den sämsta utvecklingen. Oljepriset låg strax under 60 dollar i London.

Lundin Petroleum sjönk 3 procent till 81,50 kronor. Vostok Nafta var ned 8,50 kronor till 276,50.

IT var bästa sektor och Ericson hade en uppgång med 10 öre till 27,20 kronor.

Hennes & Mauritz var upp 1 krona till 264,50. Analytikerna har sänkt sina förväntningar på septemberförsäljningen enligt SME Direkt.

"Efter att ha pratat med några bolag som har rapporterat sina siffror om hur september sett ut kanske H&M:s försäljning snarare blir under vad man först trodde", säger en analytiker.

Lastvagnsbolagen Volvo och Scania hamnade i fokus under gårdagen efter tyska MAN:s uttalanden om nästa års marknad i Europa. Aktierna återhämtade sig efter torsdagens nedgång som, enligt analytiker, var en överreaktion.

Volvo tog tillbaka 3 kronor till 319 kronor och Scania steg 1,50 kronor till 265,50 kronor.

Optimails resultatet var i linje med de förväntningar bolaget har signalerat. Opitmail tappade 5,8 procent.

HL Display rapporterade sämre siffror än motsvarande period förra året. Efter en försäljningsutveckling som hamnade lägre än väntat under första halvåret bedömer bolaget att årets försäljning kommer att motsvara siffran för 2004. Aktien sjönk med 1,50 till 125 kronor.

Under fredagseftermiddagen kan stort intresse komma att rikas mot KPI-statistik från USA. En större uppgång än väntat för KPI kan ge inflationsoron en extra skjuts.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?