Europabörser: Marknaden repade mod efter USA-statistik

De europeiska börserna repade mod under fredagen sedan amerikansk statistik visat att kärninflationen var lägre än väntat under september månad.

"Oro för en stigande inflation, och högre räntor som en följd av det, har legat som en våt filt över marknaden under de senaste två veckorna. Därför var dagens statistik ett välkommet tecken", det sa Tommi Saukkoriipi på Nordea Asset Management i Stockholm, enligt Bloomberg News.

Bland de positiva bolagsnyheterna fanns Hilton Group vars aktie steg drygt 13,4 procent på Londonbörsen. Informationen att bolaget överväger att sälja sin hotellverksamhet till Hilton Hotels bidrog.

En annan aktie att gå bra var ASML, Europas största tillverkare av halvledarutrustning. Bank of America höjde sin rekommendation för bolaget under fredagen från sälj till köp. Aktien avancerade 3,2 procent.

Andra exempel på kursuppgångar var telekomtillverkarna Nokia och Ericsson vilka steg 0,8 respektive 1,5 procent. Samsung, Asiens största tillverkare av halvledare och mobiltelefoner, höjde sin vinstprognos för första gången på fem kvartal under fredagen.

Danska Trygvesta öppnade på 255 danska kronor i Köpenhamn på fredagen, som var första handelsdag. Teckningskursen inför börsintroduktionen, som blev kraftigt övertecknad, var 230 danska kronor.

I London föll däremot BP och Cairn Energy med 1,4 respektive 0,8 procent. Franska Total tappade med 2,9 procent i Paris.

Priset på råolja föll för andra dagen i rad på grund av förväntningar om ett ökat utbud. Olje- och gassektorn var fredagens förlorare bland övriga sektorer i Europa.

Marknadstemperatur ca klockan 17.45

DJ Euro Stoxx 50 +0,7%
Bloomberg European 500 +0,2%

London FTSE 100 +0,2%
Frankfurt DAX +0,5%
Paris CAC 40 +0,3%

Köpenhamn KFX -0,3%
Oslo OBX -1,4%
Helsingfors HEX -0,2%
Stockholm OMXS 30 +0,3%

Brentolja novembertermin på IPE 59:00 USD/fat, ned 1:14 dollar
jämfört med torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?