1515
Annons

Skog, resor och it förlorare i Europa

Ledande börsindex i Europa noterades på minus på onsdagseftermiddagen. Handeln hade varit avvaktande en stor del av dagen inför ett anförande från Fed-chefen Alan Greenspan.

Klockan 17.45 var Dow Jones Euro Stoxx 50 ned 0,2 procent medan Bloomberg European 500 noterades oförändrat.

Tillväxten i USA:s ekonomi har åter fått en viss dragkraft efter en svacka under våren. Svackan berodde till stor del på energipriserna, sa Alan Greenspan bland annat.

Papper- och skogsbolag tillhörde förlorarna sedan Deutsche Bank sänkt sin rekommendation för Stora Enso från behåll till sälj. Även UPM-Kymmenes rekommendation sänktes till sälj. Bakom nedgraderingen ligger bland annat oro för ett kraftigt fall i massapriserna.

Stora Enso var ned 1,9 procent, UPM-Kymmene tappade 1,6 procent medan Norske Skog blev 1,3 procent billigare. Sammantaget backade branschen 1,5 procent.

Reseindustrin var en annan förlorarbransch med en nedgång på 1,4 procent. Till tappet bidrog ett fall för den franska resekoncernen Accor med 6,4 procent efter en svag delårsrapport.

British Airways avser sälja sin andel i det australiska flygbolaget Qantas. BA:s aktie föll 3,1 procent.

It-konsulter var också en förlorare med ett fall på 0,9 procent för branschen som helhet. Cap Gemini sjönk 2,7 procent medan Atos Origin backade 1,0 procent. Tietoenator gick emot strömmen i övriga Europa och steg 1,3 procent.

Aktiekurserna i byggföretag fick stöd sedan de franska byggbolagen Bouygues och Vinci, som är världens största, lagt fram delårsrapporter som båda tolkades positivt. Vinci steg 4,6 procent och Bouygues var upp 1,0 procent. Byggsektorn stärktes 0,6 procent.

"Aktiviteten i byggbranschen kommer att öka allt eftersom den ekonomiska tillväxten tar fart", säger Xavier Debeugny, förvaltare vid Oddo & Cie., till Bloomberg News.

Gruv- och metallbolag fanns också bland vinnarna med en uppgång för branschen som helhet på 0,8 procent. Anglo American stärktes 0,7 procent, medan Rio Tinto och BHP Billiton stärktes med 0,6 procent vardera.

FTSE-100 i London var ned 0,2 procent. Parisbörsens CAC 40 noterades 0,1 procent lägre, och det gällde även DAX i Frankfurt.

På Milanobörsen utmärkte sig katalogföretaget Seat Pagine Gialle, som efter en svag delårsrapport tappade hela 10,2 procent.

I Norden gick börserna åt olika håll. OBX i Oslo stängde 0,6 procent lägre. Bland förlorarna fanns Ementor, som backade 3,7 procent.

I Helsingfors var det däremot uppåt och HEX steg med 0,4 procent. Wärtsilä var upp 3,8 procent. Köpenhamnsbörsens KFX stärktes 0,3 procent där Falck steg 2,4 procent.


Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Viceroys grundare: SBB ska rasa ytterligare 50 procent

SBB har i år rasat på börsen och handlas nu i det intervall på 10-15 kronor som blankarfirman Viceroy Research kommunicerade när de inledde sin attack.

Nu uppdaterar Viceroys grundare Fraser Perring vad han anser att aktien är värd.

Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera