1515

USA satte fart på Europabörserna

Den amerikanska sysselsättningsstatistiken satte fart på kurserna på Europabörserna under fredagseftermiddagen. Sysselsättningen accelererade i augusti, vilket minskade oron för en avtagande tillväxt på Europas viktigaste exportmarknad.


"Det är helt klart en lättnad. En del av den oro som byggts upp under sommaren har dämpats och detta indikerar att tillväxten är stadigt på väg", säger John Kelly, vid Abbey National, till Bloomberg News.

Strax efter klockan 17.30 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 stigit 0,9 procent och Bloomberg European 500 noterade en uppgång med 0,8 procent.

Antalet sysselsatta i USA ökade med 144.000 personer i augusti, vilket var något lägre än analytikernas förväntningar på 150.000. Samtidigt reviderades i juni- och julisiffrorna upp.

"Det visar att det definitivt blir tillväxt i ekonomin och bolagsresultaten fram till i slutet av året. Aktiemarknaden borde också visa tillväxt fram till årsskiftet", säger Dirk Thiels, vid KBC Asset Management, enligt Bloomberg News.

Exportbolagen gynnades i Europa och bland vinnarna fanns Daimlerchrysler, som steg 1,2 procent. Kemijätten Basf gick upp 1,8 procent och L`Oreal stärktes 2,0 procent.

Andra vinnare var försäkringsbolagen, vars sektorindex steg 1,6 procent. Tyska Allianz stärktes 1,9 procent, på uppgifter i Wall Street Journal om att bolagets enhet Pacific Investment Management och Franklin Resources kan träffa en överenskommelse med myndigheter i september kring anklagelser rörande transaktioner med mäklarfirmor. Nederländska Aegon gick upp 1,8 procent och Swiss Re steg 3,6 procent.

Teknikrelaterade branscher tyngdes däremot av Intels sänkta prognoser över såväl försäljningen som bruttomarginalen. Bland halvledarbolagen ASML och Infineon ned 4,3 respektive 4,2 procent.

"Nyheten från Intel bekräftar vad vi har trott, att teknikbolagens resultat vänder nedåt i USA. Det kommer att vara ett mycket svårt klimat för aktiemarknaden", säger Jason James vid HSBC, enligt Bloomberg News.

Dexia bidrog till att CAC 40 steg 0,9 procent i Paris. Aktien handlades upp 2,6 procent efter sin rapport för det andra kvartalet. Bolaget höjde sin vinstprognos för helåret och WestLB höjde sin rekommendation till "outperform".

DAX i Frankfurt gick upp 0,9 procent och FTSE 100 index i London stärktes 0,7 procent. En av vinnarna på Londonbörsen var Astrazeneca, som steg 2,5 procent efter en uppgradering av Goldman Sachs till "outperform".

Kemibolaget ICI backade däremot 0,9 procent efter det att CSFB sänkt rekommendationen för den europeiska kemisektorn från "market weight" till "underweight". Investmentbanken hänvisar till högre oljepriser och bräckligheten i den europeiska konjunkturåterhämtningen.

Köpenhamnsbörsen visade en av de sämsta utvecklingarna i Europa. KFX-index var vid fredagens slut i stort sett oförändrat. TDC tillhörde vinnarna med en uppgång på 1,3 procent samtidigt som läkemedelsföretaget Lundbeck däremot sjönk 1,3 procent.

I Oslo stängde OBX-index upp 0,5 procent. Norsk Hydro steg 0,7 procent till 447,50 norska kronor. CSFB upprepade sin rekommendation "outperform" på aktien med riktkurs 540 kronor.

Helsingforsbörsens HEX-index, som visade en uppgång med 0,9 procent, lyftes bland annat av Nokia som steg 1,8 procent. Stockholmsbörsens OMX index slutade upp 0,3 procent.Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?