1515
Annons

Stora Enso nära uppgång

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Magdalena Andersson åker till europeiskt stormöte

Europas ledare samlas i Prag för ett toppmöte på torsdagen.

Bland andra väntas Turkiets president Recep Tayyip Erdogan delta.

Foto:Ali Lorestani/TT

Därmed finns en möjlighet för avgående statsminister Magdalena Andersson (S) att ta upp Sveriges Natoansökan som måste godkännas av det turkiska parlamentet.

I inbjudan från EU:s rådsordförande Charles Michel står att det finns möjlighet att boka in bilaterala möten vid sidan av toppmötet som äger rum på slottet i Prag.

Ledare från 44 europeiska länder är inbjudna till det unika europeiska toppmötet. Dock inte ledare från Ryssland och Vitryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar via videolänk från Kiev.

Även Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss väntas till Prag.

Idén om att hålla ett toppmöte inte bara med EU-ledare, utan även ledare från andra europeiska länder, kommer från Frankrikes president Emmanuel Macron. Tanken är att föra Europas ledare närmare varandra och skapa en möjlighet att diskutera gemensamma problem. Det nya toppmötesformatet är döpt till den Europeiska Politiska Gemenskapen, EPG.

Något beslut eller slutdokument från toppmötet är inte planerat.

Toppmötet fortsätter på fredagen, men då bara med de 27 EU-ledarna. På agendan står diskussioner om hur man ska fortsätta det ekonomiska, militära och politiska stödet till Ukraina. 

På agendan står också hur EU ska skydda viktig infrastruktur. Frågan är aktuell efter det misstänkta sabotaget mot Nord Streams gasledningar i Östersjön.

EU-ledarnas diskussioner i Prag kommer även handla om krigets effekt på energiförsörjningen, på energipriserna och på ekonomin i stort, samt vilka ytterligare åtgärder som behövs på de områdena.

Inga beslut väntas på toppmötet.

Statsminister Magdalena Andersson ska i eftermiddag samråda med riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera