1515

Dystert börsklimat i Europa

Det var fallande börser över lag i Europa på måndagen, pressade av att oljepriset stigit till nya rekordnivåer.

"Med oljepriset på denna nivå, måste man tänka på att tillväxtprognoserna för teknik- och fordonsektorer är överdrivet optimistiska", sade en portföljförvaltare till Bloomberg News.

Klockan 18.00 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 tappat 0,7 procent och Bloomberg European 500 försvagades 0,7 procent.

Oljepriset nådde som högst 49:74 dollar på amerikanska Nymex efter oroligheter i Nigeria och orkanernas framfart i Mexikanska golfen.

Halvledarjätten Infineon, ned 1,2 procent, räknar med att efterfrågan på halvledare kommer att gå ned nästa år.

"Efterfrågan kommer absolut att sjunka under första kvartalet 2005", sade Peter Bauer, styrelseledamot i Infineon, till tidningen Sueddeutsche Zeitung enligt Bloomberg News.

Andra halvledarbolag följde efter. ASML gick ned 2,2 procent och ST Microlectronics tappade 2,6 procent.

Utöver oljepriset pressades fordonssektorn av att Volkswagens VD Bernd Pischetsrieder räknar med en oförändrad nivå på den europeiska bilmarknaden i år medan den tyska marknaden inte väntas nå fjolårets nivå.

Volkswagen sjönk 1,6 procent, Renault var samtidigt ned 1,4 procent och Daimlerchrysler handlades 1,5 procent lägre.

Flygbolagen handlades också lägre med Air France sämst, ner 3,9 procent. British Airways och Lufthansa var ner 1,4 respektive 1,8 procent.

I London, där FTSE 100 sjönk 0,8 procent, var telekom i fokus med Vodafone som höll en kapitalmarknadsdag i London på måndagen. Bolaget står kvar vid sin helårsprognos som gavs i samband med bokslutet i våras men bolaget sa att ett beslut angående sitt innehav i mobiloperatören Verizon Wireless kan vänta flera år. Aktien tappade 1,3 procent.

Det tyska läkemedelsbolaget Altana räknar med att nettoresultatet för helåret ska bli i den övre delen av intervallet 5-7 procent. Aktien reagerade inte nämnvärt på justeringen, ner 0,5 procent.

Sammantaget var CAC 40 0,5 procent lägre i Paris och i Frankfurt noterades DAX 0,9 procent ned.

Oslobörsens OBX-index noterades 0,6 procent högre med stöd från Statoil och Norsk Hydro som klättrade 1,8 procent respektive 1,9 procent.

I Helsingfors var Hex Generalindex ned 0,6 procent och Köpenhamnsbörsens KFX index sjönk 0,2 procent.

TDC steg 1,2 procent på Köpenhamnsbörsen. JP Morgan har höjt sin rekommendation för aktien till övervikt från tidigare neutral baserat på bolagets bud på Song Networks.Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?