1515

Europabörser: Råvaruoro sänkte börserna

Oro för att högre råvarukostnader kommer att radera ut bolagens vinsttillväxt bidrog till kursnedgångar på Europabörserna under torsdagen. Electrolux fanns bland förlorarna, sedan bolaget varnat och hänvisat till högre råvarukostnader.

"Priserna för råmaterial kommer inte att sjunka och bolagen har inte en miljon alternativ. De för vidare kostnaderna och riskerar att förlora marknadsandelar, eller behåller priserna och ser marginalerna falla. Du kommer inte att få se mig köpa aktier i Electrolux", säger Jerome Forneris, vid Banque Martin Maurel, enligt Bloomberg News.

Vid 17.45-tiden hade Dow Jones Euro Stoxx 50 sjunkit 0,8 procent och Bloomberg European 500 var ned 0,7 procent.

Electrolux sjönk 8,1 procent i Stockholm, där OMX slutade 0,4 procent lägre.

"Det är inte bra för aktiemarknaden när produktionskostnaderna stiger", säger en portföljförvaltare till Bloomberg News.

Arcelor, Corus ch andra stålbolag planerar att höja priserna nästa månad för fjärde gången i år. Stålsektorn fanns bland förlorarna bland branschindexen på Bloomberg European 500, med en nedgång på 1,8 procent.

Sämst utveckling bland branscherna visade dock tillverkare av bildelar, som backade 2,1 procent. Bilindex sjönk 1,5 procent.

Peugeot handlades ned 2,9 procent. I en intervju vid den pågående bilmässan i Paris säger bolagets VD Jean-Martin Folz att han väntar på en återhämtning på den europeiska bilmarknaden som fortsatt är "tuff".

Frankrikes andra biltillverkare Renault tappade samtidigt 1,8 procent och totalt gick CAC 40 index ned 1,1 procent.

Underleverantörer såsom Valeo och Michelin hade också en dyster utveckling. Valeo föll 5,5 procent sedan CSFB nedgraderat aktien och hänvisat till råvarukostnader.

Försäkringssektorn med Axa i täten var också en av de branscher som utvecklades sämst. I Frankfurt där DAX noterades 0,9 procent lägre gick Allianz ned 1,5 procent och Münich Re visade en nedgång på 1,7 procent.

Det allt högre oljepriset satte ny press på flygbolagen där Lufthansa tappade 1,8 procent. Lufthansa har dessutom tvingats ställa in 12 flygningar till följd av datorproblem.

På Madridbörsen hade Inditex däremot en bra dag, upp 1,7 procent, sedan bolaget presenterat en stark rapport efter stängning på onsdagen. Deutsche Bank har höjt riktkursen för Inditex efter rapporten.

"Det var lite vinsthemtagningar i aktien på onsdagen inför rapporten, så nu kommer köparna tillbaka", säger en mäklare till Bloomberg News.

Norska Nera, tillverkare av telekomutrustning, varnar för att bolaget inte kommer att nå målet om ett positivt rörelseresultat 2004. Aktien tappade 4,7 procent medan Oslobörsens OBX steg 0,4 procent med hjälp av oljebolagen.

I Helsingfors var Hex Generalindex ned 0,9 procent och Londonbörsens FTSE-100 backade 0,2 procent.

En uppgång i danska TDC på 1,0 procent hjälpte Köpenhamnsbörsen, vars KFX index slutade i stort sett oförändrat.Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?