1515
Annons

Europabörser: Råvaruoro sänkte börserna

Oro för att högre råvarukostnader kommer att radera ut bolagens vinsttillväxt bidrog till kursnedgångar på Europabörserna under torsdagen. Electrolux fanns bland förlorarna, sedan bolaget varnat och hänvisat till högre råvarukostnader.

"Priserna för råmaterial kommer inte att sjunka och bolagen har inte en miljon alternativ. De för vidare kostnaderna och riskerar att förlora marknadsandelar, eller behåller priserna och ser marginalerna falla. Du kommer inte att få se mig köpa aktier i Electrolux", säger Jerome Forneris, vid Banque Martin Maurel, enligt Bloomberg News.

Vid 17.45-tiden hade Dow Jones Euro Stoxx 50 sjunkit 0,8 procent och Bloomberg European 500 var ned 0,7 procent.

Electrolux sjönk 8,1 procent i Stockholm, där OMX slutade 0,4 procent lägre.

"Det är inte bra för aktiemarknaden när produktionskostnaderna stiger", säger en portföljförvaltare till Bloomberg News.

Arcelor, Corus ch andra stålbolag planerar att höja priserna nästa månad för fjärde gången i år. Stålsektorn fanns bland förlorarna bland branschindexen på Bloomberg European 500, med en nedgång på 1,8 procent.

Sämst utveckling bland branscherna visade dock tillverkare av bildelar, som backade 2,1 procent. Bilindex sjönk 1,5 procent.

Peugeot handlades ned 2,9 procent. I en intervju vid den pågående bilmässan i Paris säger bolagets VD Jean-Martin Folz att han väntar på en återhämtning på den europeiska bilmarknaden som fortsatt är "tuff".

Frankrikes andra biltillverkare Renault tappade samtidigt 1,8 procent och totalt gick CAC 40 index ned 1,1 procent.

Underleverantörer såsom Valeo och Michelin hade också en dyster utveckling. Valeo föll 5,5 procent sedan CSFB nedgraderat aktien och hänvisat till råvarukostnader.

Försäkringssektorn med Axa i täten var också en av de branscher som utvecklades sämst. I Frankfurt där DAX noterades 0,9 procent lägre gick Allianz ned 1,5 procent och Münich Re visade en nedgång på 1,7 procent.

Det allt högre oljepriset satte ny press på flygbolagen där Lufthansa tappade 1,8 procent. Lufthansa har dessutom tvingats ställa in 12 flygningar till följd av datorproblem.

På Madridbörsen hade Inditex däremot en bra dag, upp 1,7 procent, sedan bolaget presenterat en stark rapport efter stängning på onsdagen. Deutsche Bank har höjt riktkursen för Inditex efter rapporten.

"Det var lite vinsthemtagningar i aktien på onsdagen inför rapporten, så nu kommer köparna tillbaka", säger en mäklare till Bloomberg News.

Norska Nera, tillverkare av telekomutrustning, varnar för att bolaget inte kommer att nå målet om ett positivt rörelseresultat 2004. Aktien tappade 4,7 procent medan Oslobörsens OBX steg 0,4 procent med hjälp av oljebolagen.

I Helsingfors var Hex Generalindex ned 0,9 procent och Londonbörsens FTSE-100 backade 0,2 procent.

En uppgång i danska TDC på 1,0 procent hjälpte Köpenhamnsbörsen, vars KFX index slutade i stort sett oförändrat.


Kändistäta Hemplys ordförande lämnar – bara veckor efter vd:n

Den 8 september meddelade CBD-bolaget Hemply Balance att vd Jonas Lenne lämnar. Nu tillkännager även bolagets styrelseordförande, tillika tredje största ägare, Pingis Berg-Hadenius att hon kommer lämna sin roll vid en extra bolagsstämma. 

Pingis Berg-Hadenius.
Pingis Berg-Hadenius.Foto:Oskar Omne

Enligt ett pressmeddelande träder Pingis Berg-Hadenius av rollen på grund av graviditet och kommande föräldraledighet.

”Berg-Hadenius framtida roll i Bolaget är inte fastställd och kommer kommuniceras i samband med att Hemply Balance föreslår nya ledamöter till extra bolagstämma 14 oktober 2022”, skriver bolaget. 

En ny ordförande ska också väljas på den extra stämman. 

Sedan årsskiftet är Hemply Balance, som säljer CBD-produkter för hudvård, ned 70 procent. Vid noteringen på småbolagsbörsen NGM fanns flera kända personer med som investerare.

Som Di rapporterade i juni 2020 har bolaget, tillsammans med konkurrenten Mantle, förbjudits av Läkemedelsverket att sälja CBD-olja. Ett beslut som stått sig efter ett överklagande från Mantle till förvaltningsdomstolen. 

Jonas Lenne är anställd i Hamply Balance fram till och med 31 oktober 2022. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera