1515
Annons

Sveaskogs VD får gå

Det statliga skogsbolaget Sveaskogs VD Lars Sköld får sparken. Skälet uppges vara att styrelsen och Lars Sköld inte kommit överens om bolagets strategier. Men Lars Sköld blir inte lottlös utan får ett avgångsvederlag på 7,5 Mkr.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Ryssland vill också undersöka Nord Stream-läckorna

Ryska myndigheter bör vara representerade i en utredning av läckorna i Nord Stream, anser Rysslands vice utrikesminister Sergej Versjinin.

”Det måste till en utredning. Självfallet med ryskt deltagande”, säger han till ryska medier, rapporterar AFP.

Uttalandet kommer efter det att Sverige blockerat området runt rörledningarna i väntan på en utredning. 

Kustbevakningen har rätt att ingripa om någon tar sig in på det avspärrade området där utredningen om misstänkt sabotage på Nord Streams ledningar pågår.

”På det avspärrade området, så kan vi enligt åklagarbeslutet agera som om det vore svenskt territorium”, säger Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen.

”Hur vi skulle ingripa berättar vi inte, men vi kan agera. Det viktiga är att vi får arbeta ostört.”

Kustbevakningen flyger under dagen över området där läckagen pågår och fortsätter sin bevakning. På onsdagsmorgonen är läget vid den mindre läckan oförändrat och den har fortfarande en area på 20 meter i diameter, medan den större är borta.

”Det är samma förhållande kring läckorna. Vi kommer få rapporter från våra flygobservationer som vi kommer göra under dagen. Vi kommer flyga minst tills vi inte har något pågående läckage.”

TT: Varför har den ena läckan försvunnit men inte den andra?
”Det finns nivåskillnader bland rören bland annat. Men olika faktorer kan påverka”, säger Mattias Lindholm. 

Enligt internationella regler kan det krävas en ny ansökan till svenska regeringen från Nord Stream för att göra en större reparation och byta ut rör på de skadade ledningarna som ligger i svensk ekonomisk zon. Även den danska regeringen väntas behöva ta ställning.

Bolaget, där ryska Gazprom är majoritetsägare, skriver på sin hemsida att man i nuläget inte har åtkomst till läckorna, eftersom Sverige och Danmark inte har beviljat nödvändiga tillstånd.

Operatören hänvisar till svenska Åklagarmyndighetens beslut att spärra av området och skriver också att Danmark har låtit meddela att handläggningstiden för dess begäran kan ta mer än 20 arbetsdagar. 

När regeringen sa ja till Nord Stream 2 2018, fanns ingen bestämmelse som medger annat än tekniskt underhåll och mindre reparationer, enligt Sveriges radio Ekot.

Efter det misstänkta sabotaget mot gasledningarna i de södra delarna av Östersjön, kan det bli så att det blir den svenska regeringen som sitter med det avgörande beslutet om Nord stream-ledningarna ska lagas eller inte.

”Jag tror att det finns internationell rätt som behöver tolkas, men vi kan säkert återkomma”, säger Magdalena Andersson till Ekot.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera