Annons

Deppigt på Wall Street

USA-börserna backade under onsdagen. Coca-cola och Xilinx sjönk efter sänkta utsikter. Samtidigt gick Oracle mot strömmen efter en sin delårsrapport. Oljepriset sjönk tillbaka på minskad oro över orkanen Ivan.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,8 procent på 10.231. S&P 500 backade 0,7 procent medan Nasdaq noterades 1,0 procent lägre.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 1.205 miljoner aktier och motsvarande siffra på Nasdaq var 1.577 miljoner.

Onsdagens statistikskörd var blandad. Industriproduktionen steg 0,1 procent i augusti, vilket var en mindre ökning än väntat, samtidigt som affärsförhållandena i New York-regionen, mätt som Empire State Manufacturing Index, förbättrades oväntat mycket i september.

Samtidigt visade veckostatistik på en mycket stor nedgång i USA:s råoljelager och oljepriset steg först som en följd av det. Mot slutet av handelsdagen backade dock oljepriset tillbaka på minskad oro över orkanen Ivan och oljeterminen för leverans i oktober stängde 0:81 dollar ned på 43:58 dollar per fat i New York.

Coca-cola har för andra gången på kort tid höjt varningsflagg när det gäller vinstutvecklingen och aktien tyngde med en nedgång på 4,0 procent. En ovanligt regnig och kall väderlek i Europa uppgavs vara en orsak till vinstvarningen.

Även Xilinx, tillverkare av programmerbara halvledare, har lämnat nedslående besked och aktien handlades ned 5,3 procent. Försäljningen under innevarande kvartal väntas sjunka med 5-7 procent.

Elektroniktillverkaren Celestica varnade för att både försäljningen och vinsten för det tredje kvartalet kommer att hamna under tidigare prognos. Aktien backade 13,1 procent.

Goldman Sachs har nedgraderat den amerikanska mjuk- och hårdvarusektorn till neutral, från tidigare attraktiv, enligt AFX News. Microsoft noterades 0,9 procent lägre.

Oracle trotsade nedgångarna och steg 7,4 procent. Tisdagskvällens rapport innehöll ett något bättre resultat än väntat.

På onsdagen framkom att JP Morgan valt att avsluta delar av sitt outsourcingkontrakt med IBM. IBM-aktien var ned 0,4 procent.

Klädeskedjan Gap meddelade att bolaget ska satsa på ett nytt koncept som riktar sig mot kvinnor över 35 år. Aktien steg 0,7 procent.

Läkemedelssektorn sjönk 0,4 procent och skogsbolagen var oförändrade, enligt S&P:s branschindex.

Ericsson backade 21 öre jämfört med stängning i Stockholm.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades vid 22.20-tiden till 4,16 procent, vilket var 3 punkter högre jämfört med tisdagens stängningsnotering.

Klicka här för svenska aktier i New York


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Klimatsmarta satsningar effektivt mot avgiftshöjningar

Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.

Att sänka energianvändningen är en av de största utmaningarna landets bostadsrättsföreningar kämpar med. För att möta detta har Riksbyggen tagit fram klimatsmarta besparingsåtgärder som visat sig vara effektiva på flera håll i landet.

– Vi ser att föreningar som energioptimerat inte drabbas lika hårt av högre energipriser, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Riksbyggen vill vara en trygg partner och ett viktigt stöd för de bostadsrättsföreningar som står under deras förvaltning, både när det gäller juridik och ekonomi. På senare år har mer och mer börjat handla om hållbarhetsaspekten.

– För oss har de här frågorna varit viktiga i många år men med tanke på hur het energifrågan är just nu så ser vi en stor skillnad. Ingen pratade på samma sätt om det här för fem år sedan. De höga elpriserna är inte roliga men vi ser positiva effekter i och med ett ökat kunnande, säger Mari-Louise Persson.

Många samtal om nya tjänsten

Många samtal som Riksbyggen har med sina föreningar i dag handlar om deras nya tjänst Energiförvaltning. Tjänsten är till för att skapa en effektivare energianvändning i fastigheter, ett helhetsgrepp som kan leda till stora åtgärder som effektivare ventilation, fasadisolering och solceller. Men ofta kan enklare lösningar göra stor skillnad.

– Vi har ju vår tjänst Värmeoptimering 24/7 som kan spara varje förening upp till 20 procent i uppvärmningskostnader, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen. Denna AI-tjänst lär sig hur byggnaderna reagerar på väderväxlingar och kan därför hålla en jämnare inomhustemperatur, säger Jonas Holmgren, energiingenjör på Riksbyggen.

Sparar 1,1 miljoner kronor – varje år

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo är en av föreningarna som Riksbyggen börjat hjälpa med energiförvaltning där Värmeoptimering 24/7 ingår. Efter de inledande analyserna av föreningens fastigheter presenterades energibesparingsåtgärder som tillsammans skulle spara föreningen 1,1 miljoner kronor, varje år.

– Trots alla dessa åtgärder kommer vi inte behöva höja avgiften med mer än 1,5 procent och det är en normal höjning. Det känns väldigt bra, säger Ingemarie Ekblad som är ordförande i föreningen.

Ett annat exempel på en bostadsrättsförening som fått hjälp av Riksbyggen med en större satsning är Brf Göteborgshus 38. Föreningen i norra Göteborg har i dag en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Tack vare att vi fick detta på plats behöver vi – trots rådande energikris – inte göra någon avgiftshöjning alls i år, säger en glad ordförande Mikael Johansson.

Avgörande för planeten

Båda föreningarna känner en stolthet över att de bidrar till ett bättre klimat samtidigt som de sparar pengar. Mari-Louise Persson, som lägger mycket av sin tid på möten med myndigheter och samverkan med sina kollegor inom andra organisationer, säger att klimatsmarta och långsiktiga investeringar, i kombination med att man hjälps åt att hushålla med fossilfria resurser, i det långa loppet är avgörande för vår planet.

– Själva arbetar vi i både stort och smått för att nå de vetenskapliga klimatmålen. Det handlar om allt ifrån att övergå till en fossilfri fordonspark till att minska klimatavtrycket i nyproduktion och hjälpa våra kunder att minska CO2-utsläppen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera