1515

Teknikaktier sänkte Europabörser

De europeiska börserna backade under onsdagen med dryckestillverkare i täten efter en vinstvarning från Coca-Cola. Teknikaktier sjönk efter att Goldman Sachs nedgraderat IT- och mjukvarusektorn. Även bankerna var i fokus efter det att HBOS meddelat att banken inte kommer att lägga ett konkurrerande bud på Abbey National.

Klockan 17.30 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 backat med 0,1 procent och Bloomberg European 500 sjunkit tillbaka 0,2 procent.

Dryckestillverkaren Cadbury Schweppes, som bland annat tillverkar Dr Pepper, backade 1,9 procent. Diageo, världens största sprittillverkare, sjönk 2,6 procent.

Halvledartillverkarna ASML och Infineon handlades ned 2,4 respektive 0,7 procent.

Samtidigt drog telekombolagen Ericsson och Alcatel åt olika håll med en uppgång på 0,5 procent, respektive en nedgång på 2,3 procent.

Även försäkringsbolagen och bankerna var i fokus då HBOS, som äger Bank of Scotland, sagt att bolaget inte kommer att lägga ett konkurrerande bud på brittiska Abbey National.

Abbey National är under uppköp av spanska Santander och beskedet placerade de inblandade parterna i vardera änden av bank- och finansindex. HBOS toppade med en uppgång på 3,2 procent medan Abbey föll tillbaka med 6,6 procent. Santander var ned med 2,8 procent.

Commerzbank steg 1,5 procent och Hypovereinsbank var upp 1,1 procent.

Det spanska försäkringsbolaget RAS uppgav sent på tisdagen att man avser att krympa en stor del av sitt överskottskapital genom aktieutdelning. Det totala överskottet uppgår till 1,5 miljarder euro och RAS:s aktie var 1,9 procent upp.

Londons FTSE 100 index var 0,1 procent upp.

Klädkedjan Next fick såväl riktkurs som vinstestimat höjda av Lehman Brothers efter tisdagens kvartalsrapport. Rekommendationen övervikt står dock fast med hänvisning till den ökade konkurrensen och Next var 0,2 procent ned.

Inom samma bransch steg spanska Inditex aktie med 0,4 procent. Bolaget uppges ha höjt sin bedömning för hur många nya butiker som ska öppnas under innevarande år.

En vinstvarning från Callaway Golf sent på tisdagen satte sig i kursen för Adidas-Salomon som gick ned med 1,4 procent.

Sammantaget var Frankfurts Dax-index 0,2 procent ned.

I Paris backade CAC 40 index 0,4 procent.

OBX i Oslo steg 0,6 procent, med Frontline och Tandberg ASA upp 2,2 respektive 2,0 procent. Köpenhamnsbörsens KFX backade 0,5 procent och Helsingfors HEX Generalindex sjönk med 0,4 procent. Nokia gick ned 0,5 procent.

I Stockholm var OMX-index upp 0,2 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?