1515
Annons

Usel dag för Astra Zeneca

Trots att måndagen såg ut att bli deppig på Stockholmsbörsen och tyngd av Astra Zenecas förutspådda nedgång, utvecklade sig börsdagen positivt med uppgångar i flertalet storbolag. Det utan någon riktigt tydlig förklaring.

"Det finns ingen direkt förklaring till den positiva utvecklingen just i dag mer än att det är fortsättningen på en längre trend. Det känns även som om oljan har landat här någonstans varvid investerare helt plötsligt bytt fokus och insett att priset inte kan sticka så mycket högre", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan mäklare tror att det är sista rycket innan en större rekyl nedåt igen samt att en stor del av inflödet kommer från tidigare investeringar i Astra Zeneca.

Vid stängning hade OMX index stigit 1,6 procent till 702,6 och omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor.

Astra Zeneca stod för över 2,4 miljarder kronor av omsättningen. Flera investmentbanker har sänkt rekommendation, riktkurs och vinstutsikter för bolaget efter fredagens negativa besked i USA för Exanta och aktien föll 22,50 kronor till 312 kronor.
,
Även Astras ägare Investor drogs med i fallet men repade sig under eftermiddagen och stängde oförändrat på 76,50 kronor.

Nasdaqs fortsatta uppgång under måndagen gav visst stöd till tekniksektorn. Ericsson steg 1,10 kronor till 21,50 kronor. En positiv artikel i Wall Street Journal lade grunden till utvecklingen där tidningen pekade på att bolaget gynnas av att 3G-tekniken äntligen börjar ta fart. Ericsson fick även en order i Kina värd 150 miljoner dollar.

Nokia, som fick en order från Libyen värd 120 miljoner dollar, följde inte med lika starkt men var upp 1,50 kronor till 103,50 kronor.

Inom verkstadssektorn gick Atlas Copco A upp 7,50 kronor till 280,50 kronor och Sandvik steg 4,50 kronor till 258,50 kronor.

SKF B steg 4,50 kronor till 280,50 kronor. Enligt VD Tom Johnstone ska bolagets produktion av komponenter i Kina leda till kostnadssänkningar på tvåsiffriga procentuella tal, skriver Dagens Industri.

Volvo steg samtidigt 7,50 kronor till 268 kronor.

Telelogic fanns bland vinnarna med en uppgång på 75 öre till 13,40 kronor. Bolaget ska öppna ett produktutvecklingscenter i Indien med mellan 20 och 50 anställda som utvecklare.

Orc Software handlades upp 2,75 till 72,75 kronor, efter att ha meddelat att Jonas Lindström utsetts till ny VD för bolaget.

Karo Bio meddelade att det ska vidta åtgärder för att minska kostnaderna, vilket innebär personalnedskärningar med 20 personer. Karo Bio handlades ned 35 öre till 11,45 kronor.

Maxim fortsatte ner 10 öre till 47,60 kronor efter att på fredagen ha sjunkit sedan flera stopploss på Avanza och Nordnet utlösts, enligt Redeye som menar att en kraftiga kursrörelser i Maxim är att vänta fram till studieresultat för Ceplene presenteras i slutet av månaden.

Biacore steg däremot 5,50 kronor till 92 kronor. Veckans Affärer rekommenderade köp i måndagens utgåva och ansåg att en orimlig pessimism om bolagets framtid tynger.

Högt upp bland vinnarna fanns Academedia efter dess förvärv av Utbildningsbolagen Competentia för 12 miljoner kronor. Det lyfte aktien med över 20 procent, eller 3,10 kronor, till 18,20 kronor.

En annan vinnare var Oriflame, som steg 1,50 till 160 kronor. Nyheten att kinesiska myndigheter beslutat att tillåta direktförsäljning för kosmetikabolag stärkte.


Innehåll från CastellumAnnons

a:place framtidens arbetsplats – ”från work-life balance till life balance”

Med boutique-kontoret a:place tar Castellum ett vidare socialt ansvar för Kista. De har inte bara skapat en levande bottenvåning med all tänkbar service, utan öppnar upp och inkluderar alla som verkar, vistas och bor i stadsdelen.

Kontoret ska vara en naturlig plats för att mötas, utbyta kultur och kunskap. En nutidens lägereld, skulle man kunna säga. Däremot är det allt för få arbetsplatser som utnyttjar kontorets fulla potential som attraktiv och värdeskapande destination, där hus och människa lever i symbios och ger till varandra. Det vill Castellum ändra på.

– Vi framtidssäkrar vårt erbjudande med vad vi kallar Symbiotic Concept, ett koncept där vi förvandlar kontoret till en inkluderande plats för individens alla behov, inte bara de arbetsrelaterade. Vi tror på att gå från work-life balance till life balance, vi vill få så många som möjligt att känna att deras arbetsvardag är en rolig del av livet, säger Victoria Ströby, Head of Marketing på Castellum. 

Se hur a:place är utformat för morgondagens behov 

I Kista kommer det den närmaste tiden satsas miljardbelopp på att göra stadsdelen mer levande, för alla som verkar, bor och vistas där. Castellum är ett av företagen som är först ut, och i sitt skapande av framtidens arbetsplats, a:place, har de hjälp av operatörs- och hospitalitybolaget I Know a Guy som kommer att ta hand om husets bottenvåning och service.

– Fullservice är avgörande för att uppnå den känslan vi vill erbjuda våra gäster på a:place. Det ska vara en plats där du blir sedd, men där du också kan fokusera på annat medan vi löser livspusslet. Inte bara för dig som medarbetare, utan även som individ. Vi tror på att ta ett holistiskt helhetsgrepp på den moderna arbetande människan, säger Fredrik Backsell, vd och grundare av I Know a Guy.

Vill du hyra kontor i a:place? Se lediga lokaler här 

a:places utformning genomsyras av nyttjandet av biophilia, som tillsammans med hälsa, smart teknik och service är en av fyra byggstenar i Symbiotic Concept. Biophilia handlar om att integrera växtlighet och organiska former i våra byggnader och har enligt forskning visat sig öka människors välmående och kreativitet med 15 procent och produktivitet med 6 procent. 

Carl-Michael Augustsson, Affärsutvecklare på Castellum, menar att den här typen av inkluderande platser som suddar ut gränser mellan inne och ute samt arbets- och privatliv blir allt viktigare med vårt nya sätt att arbeta:

– Fler stadsdelar behöver den här typen av samlingsplatser, inte bara för de som arbetar, utan för de som bor och vistas här. Att addera det holistiska perspektivet bidrar till ett ökat samarbete i lokalt behövande regioner vilket är en del i att ta socialt ansvar.

Om a:place:

a:place är en plats där vi ser dig. Här kan du utvecklas och företaget spira. Du har alltid någon som kan fixa det du själv inte hinner med, som att passa hunden, beställa matkassar eller boka en taxi, och du har självklart alltid tillgång till inne- och utegym, poddstudio, café, konferensrum och toppmodern teknik. Vi ser till framtiden och tänker hållbart i allt vi gör. This could be your:place. 

 

Mer från Castellum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Castellum och ej en artikel av Dagens industri

Förvaltaren: Plocka snabbväxaren efter kursraset

Ett bolag som växer så det knakar, en småspararfavorit att ”gömma sig i” och en klimatvänlig outsider. Så beskriver Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid några av sina aktieval när han sätter ihop sin Drömportfölj. 

”Det här är ett av de mest intressanta tillväxtcasen på Stockholmsbörsen”, säger han.

Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid.
Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid.Foto:Di; Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera