1515

Usel dag för Astra Zeneca

Trots att måndagen såg ut att bli deppig på Stockholmsbörsen och tyngd av Astra Zenecas förutspådda nedgång, utvecklade sig börsdagen positivt med uppgångar i flertalet storbolag. Det utan någon riktigt tydlig förklaring.

"Det finns ingen direkt förklaring till den positiva utvecklingen just i dag mer än att det är fortsättningen på en längre trend. Det känns även som om oljan har landat här någonstans varvid investerare helt plötsligt bytt fokus och insett att priset inte kan sticka så mycket högre", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan mäklare tror att det är sista rycket innan en större rekyl nedåt igen samt att en stor del av inflödet kommer från tidigare investeringar i Astra Zeneca.

Vid stängning hade OMX index stigit 1,6 procent till 702,6 och omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor.

Astra Zeneca stod för över 2,4 miljarder kronor av omsättningen. Flera investmentbanker har sänkt rekommendation, riktkurs och vinstutsikter för bolaget efter fredagens negativa besked i USA för Exanta och aktien föll 22,50 kronor till 312 kronor.
,
Även Astras ägare Investor drogs med i fallet men repade sig under eftermiddagen och stängde oförändrat på 76,50 kronor.

Nasdaqs fortsatta uppgång under måndagen gav visst stöd till tekniksektorn. Ericsson steg 1,10 kronor till 21,50 kronor. En positiv artikel i Wall Street Journal lade grunden till utvecklingen där tidningen pekade på att bolaget gynnas av att 3G-tekniken äntligen börjar ta fart. Ericsson fick även en order i Kina värd 150 miljoner dollar.

Nokia, som fick en order från Libyen värd 120 miljoner dollar, följde inte med lika starkt men var upp 1,50 kronor till 103,50 kronor.

Inom verkstadssektorn gick Atlas Copco A upp 7,50 kronor till 280,50 kronor och Sandvik steg 4,50 kronor till 258,50 kronor.

SKF B steg 4,50 kronor till 280,50 kronor. Enligt VD Tom Johnstone ska bolagets produktion av komponenter i Kina leda till kostnadssänkningar på tvåsiffriga procentuella tal, skriver Dagens Industri.

Volvo steg samtidigt 7,50 kronor till 268 kronor.

Telelogic fanns bland vinnarna med en uppgång på 75 öre till 13,40 kronor. Bolaget ska öppna ett produktutvecklingscenter i Indien med mellan 20 och 50 anställda som utvecklare.

Orc Software handlades upp 2,75 till 72,75 kronor, efter att ha meddelat att Jonas Lindström utsetts till ny VD för bolaget.

Karo Bio meddelade att det ska vidta åtgärder för att minska kostnaderna, vilket innebär personalnedskärningar med 20 personer. Karo Bio handlades ned 35 öre till 11,45 kronor.

Maxim fortsatte ner 10 öre till 47,60 kronor efter att på fredagen ha sjunkit sedan flera stopploss på Avanza och Nordnet utlösts, enligt Redeye som menar att en kraftiga kursrörelser i Maxim är att vänta fram till studieresultat för Ceplene presenteras i slutet av månaden.

Biacore steg däremot 5,50 kronor till 92 kronor. Veckans Affärer rekommenderade köp i måndagens utgåva och ansåg att en orimlig pessimism om bolagets framtid tynger.

Högt upp bland vinnarna fanns Academedia efter dess förvärv av Utbildningsbolagen Competentia för 12 miljoner kronor. Det lyfte aktien med över 20 procent, eller 3,10 kronor, till 18,20 kronor.

En annan vinnare var Oriflame, som steg 1,50 till 160 kronor. Nyheten att kinesiska myndigheter beslutat att tillåta direktförsäljning för kosmetikabolag stärkte.Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?