Annons

Telekom förlorare i Europa

Börserna runt om i Europa backade under tisdagen. Drivande i nedgången var telekomoperatörer som Vodafone och teknologibolag som ASML efter en nedgradering av från Citigroup.

Klockan 17.55 var Dow Jones Euro Stoxx 50 ned 0,4 procent medan Bloomberg European 500 noterades 0,3 procent lägre.

"Det finns risk för att telekom och teknikbolagens vinsttillväxt kan komma att mattas mer än förväntat. Jag förväntar mig att få se analytikerna sänka sina prognoser för nästa år", säger Rene Clerix, aktiechef vid Dexia Asset Management, till Bloomberg News.

Till de största förlorarna hörde telekombranschen med operatörerna i spetsen. Danska TDC backade 3,9 procent efter budet på Song Networks. Premien på Song Networks anses vara för hög av analytiker.

Vodafone föll med 3,0 medan MM02 handlades oförändrad efter det att Citigroup sänkt sin rekommendation från behåll till sälj. Citigroup befarar att lönsamheten vid de båda bolagen kommer att pressas i takt med att de kämpar om att vinna, eller åtminstone behålla kunder.

Inom sektorn tappade även Deutsche Telekom och Teliasonera med 0,8 respektive 0,4 procent.

Bland telekomtillverkarna sjönk Ericsson med 1,4 procent och Marconi med 1,9 procent medan Nokia tappade 0,9 procent.

Bland teknologiföretagen backade Infineon med 0,9 procent efter statistik som visade att tillväxten av halvledarförsäljningen i Tyskland mattades i augusti.

ASML, Europas största tillverkare av halvledarutrustning sjönk med 0,6 procent. Finanshuset Smith Barney sänkte under tisdagen sin rekommendation för bolaget från tidigare köp till behåll då banken räknar med en lägre tillväxt framöver för den globala chipindustrin.

I motsatt riktning gick Deutsche Bank, som steg med 2,2 procent. Spekulationer om personalförändringar inom banken bidrog till uppgången, skriver Bloomberg News.

Frankfurts Daxindex sjönk med 0,1 procent medan Londons FTSE 100 index tappade 0,3 procent. I Frankrike sjönk CAC 40 index med 0,5 procent. Ett företag som bidrog till nedgången var byggmaterialbolaget Lafarge backade 2,4 procent i Paris efter att ha tonat ned analytikernas förväntningar för i år.

Renault backade 1,6 procent på spekulationer om att franska staten ska minska sitt innehav i respektive bolag, vilket även tyngde Air France 2,7 procent.

"Det är möjligt att regeringen förbereder sig för att sälja aktier i Air France och Renault", säger Eric Hassid, mäklare vid International Capital Bourse, till Bloomberg News.

I Norden var det övervägande nedåt med undantag för norska OBX i Oslo som gick mot strömmen och steg med 0,4 procent. Bland vinnarna fanns Frontline som stärktes 1,9 procent.

Köpenhamnsbörsens KFX tappade 0,5 procent medan Helsingfors HEX Generalindex gick ned med 0,3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera