1515
Annons

Astra Zeneca föll på börsen inför Exantabesked

Stockholmsbörsen inledde fredagen med överlag små indexrörelser för att sedan leta sig något uppåt i eftermiddagshandeln.

Ericsson gynnades av att stora delar av tekniksektor på Wall Street avancerade såväl på torsdagen som under den inledande USA-handeln på fredagen. Astra Zeneca var dock under fortsatt press inför det viktiga Exantabeskedet från FDA.

OMX steg 0,6 procent till 691,9 och omsättningen uppgick till 10,5 miljarder kronor.

Astrazeneca fortsatte ned med 2:50 till 334:50 kronor. Intresset för aktien var stort inför beskedet från FDA:s rådgivande kommitté kring Exanta. När frågorna kring mötet offentliggjordes på torsdagen föll Astrazenecaaktien med 15:50 kronor. Kommitténs möte inleddes under eftermiddagen och ett besked väntas under fredagskvällen. Volatiliteten var stor och aktien handlades mellan 327 och 335 kronor.

Nokias höjda vinst- och försäljningsprognoser på torsdagen fick flera analyshus att uppdatera sina rekommendationer för aktien. Nyhetsflödet bjöd på såväl sänkningar som höjningar.

"Det är svårt att sia om huruvida nuvarande nivå är en bra kurs på aktien när framförhållningen verkar vara väldigt kort. Det var inte länge sedan de vinstvarnade", sade en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokia tappade 50 öre till 101 kronor.

Samtidigt steg Ericsson med 60 öre till 20:40 kronor. Sent på torsdagen upprepade Ericssons VD Carl-Henric Svanberg att rörelsemarginalen uthålligt kan ligga kring high-teens.

ABB gick upp 90 öre till 44:60 kronor sedan Lehman uppgraderat aktien till övervikt. Riktkursen höjdes med 23 procent till cirka 58 kronor.

Även Atlas Copco gynnades av en analys, där UBS höjer riktkursen för aktien med 7,1 procent till 300 kronor. Atlas Copco handlades upp 3:50 till 273 kronor.

Merrill Lynch har däremot sänkt rekommendationen för Skandia till neutral från köp. Skandiaaktien noterades 10 öre ned till 26:90 kronor.

Sandvik var den tredje mest omsatta aktien och steg med 1 krona till 254. Amerikanska Kennametal uppgav på en investerarkonferens tidigare i veckan att man dragit fördel av att Sandvik ägnat tid till att integrera förvärvet Valenite och totalt sett tagit marknadsandelar inom Tooling i USA.

Styrkan inom byggsektorn höll i sig. Skanska B steg 1:50 kronor till 73:75 och NCC B noterades 50 öre högre till 79 kronor. Såväl Skanska som NCC har klättrat med ungefär 16 procent den senaste månaden.

Clas Ohlson lämnade rapport för sitt första kvartal och vinsten överträffade analytikernas snittestimat. Bolagets försäljningsutveckling i augusti kom dock in något under förväntningarna.

"Augusti inleddes svagt på grund av vackert väder medan de två sista veckorna i månaden blev väldigt bra. Det är en väldigt bra tillväxt i hela vårt sortiment och vi är fulla av tillförsikt inför framtiden", sade Clas Ohlsons koncerncontroller Jan Skarner till Direkt.

Clas Ohlson steg med 4:50 till 202 kronor.

Eniro steg 1 krona till 61:25 och aktien låg högt upp i omsättningslistan med Salomon Brothers och Alfred Berg som stora aktörer.

Saab backade initialt men stängde på oförändrade 106 kronor. BAE Systems VD Mike Turner meddelade på en presskonferens att bolaget räknar med färre exportmöjligheter för stridsplanet Gripen jämfört med vad Saab själva gör.

RNB:s försäljning under augusti ökade med 4,4 procent i jämförbara butiker. Det är en nedgång jämfört med i juli då försäljningen ökade med 26,7 procent. RNB-aktien gick ned 30 öre till 39 kronor.


Sverige lyfter gasläckorna i Europeiska rådet

Sverige begär att sabotagen mot Nord Stream 1 och 2 tas upp på det informella EU-toppmötet i Prag nästa vecka.

”Det här handlar om den europeiska energiförsörjningen och säkerheten i det europeiska energisystemet”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.

”Vi behöver diskutera vad det betyder i det här säkerhetspolitiska läget”, säger hon.

Även om det för närvarande inte levereras någon gas i de båda ledningarna, så har det som inträffat betydelse för energisystemet framåt, framhåller Magdalena Andersson.

Det faktum att händelsen tas upp i FN:s säkerhetsråd på fredag gör att det finns en säkerhetspolitisk kontext som ger anledning att frågan även lyfts på det Europeiska rådets möte, anser hon.

Det hålls på tisdag i Prag, eftersom Tjeckien för närvarande är ordförande i rådet.

Enligt Magdalena Andersson har regeringen inte fått någon ytterligare information som gör att bilden kring det inträffade har klarnat.

”Det kommer att vara svårt så länge det läcker ut gas”, säger hon.

Många länder har redan erbjudit Sverige teknisk assistans och regeringen har säkerställt att de ansvariga myndigheterna vet om att det finns möjlighet att begära assistans, enligt Magdalena Andersson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera