1515
Annons

USA-statistik tyngde börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte ned på måndagen i något som liknade en förlängning av fredagens börsfall.


Nedgången var ganska jämnt fördelad över olika branscher, men IT- och verkstadsaktierna föll mest.

SAX-index sjönk 1,0 procent till 201 medan OMX-index backade 0,9 procent till 657. Omsättningen uppgick till 8,6 miljarder kronor.

"Det är de amerikanska sysselsättningssiffrorna som fortsätter att ha påverkan på börshumöret. Vi får titta på USA och 'följa John'. Börjar det vända upp där kommer det nog att svänga till det positiva även här. 650 är en viktig teknisk stödnivå i OMX. Där skulle det kunna vända upp", sa en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Bland de mest omsatta aktierna hörde de USA-beroende cykliska bolagen till de största förlorarna. AtlasElectrolux 2,50 kronor till 129 och Volvo 5,50 kronor till 254. Börsberoende finansaktier hade också en svettig dag. OM Hex sänktes 2,25 kronor till 77,50, Carnegie 1,50 kronor till 62,50 och Avanza 1,20 kronor till 28.

OEM ökade vinsten före skatt till 19,4 miljoner kronor under andra kvartalet jämfört med 13,9 miljoner under motsvarande period ifjol. Omsättningen var oförändrad på 359 miljoner. Aktien var oförändrad vid 98 kronor.

Novotek rasade 2,40 kronor till 20 efter att bolaget redovisat en vinst före skatt på 7,3 miljoner kronor under det första halvåret. Under samma period i fjol var vinsten 9,1 miljoner kronor. Försäljningen ökade med 1,8 procent till 94,1 miljoner kronor.

Ticket har de stora problemen bakom sig och borde kunna tjäna 1,50 kronor per aktie nästa år. Det skriver tidskriften Börsveckan och ser kurspotential upp till 15 kronor. Aktien försvagades 10 öre till 11,15 kronor.

tappade 4 kronor till 108. Fredagens beslut i pakistansk domstol utföll negativt. Myndigheten PTA begär att Millicoms dotterbolag Paktel ska betala ytterligare 39 miljoner dollar för att starta sitt nya GSM-nät. Beslutet ska överklagas av Millicom.

Sagax steg hela 25 öre till 2,15 kronor. Börsveckan anser att bolaget är jätterabatterat gentemot alla andra fastighetsbolag. En dubbling är inom räckhåll, skriver tidningen.

Securitas presenterar sin kvartalsrapport på onsdag. Bolaget väntas redovisa en vinst före skatt på 518 miljoner kronor i det andra kvartalet, enligt Nyhetsbyrån Tickers enkät. Aktien tappade 1,75 kronor till 90,50.

gick emot strömmen och avancerade 25 öre till 59,25 kronor. Tidningen Börsveckan anser att Inviks lågt värderade innehav och substansrabatten på 34 procent gör aktien intressant.

föll 1 krona till 107,50. Marknaden vill se ett höjt uppköpsbud, men Wihlborgs VD Erik Paulsson är kallsinnig. Budet är inte villkorat av att 90 procent lämnas in och Wihlborgs kan ge sig till tåls i några år.

Skistar klättrade 2,50 kronor till 108. Börsrådgivningstidskriften Placeringsguiden rekommenderar köp med riktkurs 120 kronor.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?