Annons

USA-statistik tyngde börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte ned på måndagen i något som liknade en förlängning av fredagens börsfall.


Nedgången var ganska jämnt fördelad över olika branscher, men IT- och verkstadsaktierna föll mest.

SAX-index sjönk 1,0 procent till 201 medan OMX-index backade 0,9 procent till 657. Omsättningen uppgick till 8,6 miljarder kronor.

"Det är de amerikanska sysselsättningssiffrorna som fortsätter att ha påverkan på börshumöret. Vi får titta på USA och 'följa John'. Börjar det vända upp där kommer det nog att svänga till det positiva även här. 650 är en viktig teknisk stödnivå i OMX. Där skulle det kunna vända upp", sa en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Bland de mest omsatta aktierna hörde de USA-beroende cykliska bolagen till de största förlorarna. AtlasElectrolux 2,50 kronor till 129 och Volvo 5,50 kronor till 254. Börsberoende finansaktier hade också en svettig dag. OM Hex sänktes 2,25 kronor till 77,50, Carnegie 1,50 kronor till 62,50 och Avanza 1,20 kronor till 28.

OEM ökade vinsten före skatt till 19,4 miljoner kronor under andra kvartalet jämfört med 13,9 miljoner under motsvarande period ifjol. Omsättningen var oförändrad på 359 miljoner. Aktien var oförändrad vid 98 kronor.

Novotek rasade 2,40 kronor till 20 efter att bolaget redovisat en vinst före skatt på 7,3 miljoner kronor under det första halvåret. Under samma period i fjol var vinsten 9,1 miljoner kronor. Försäljningen ökade med 1,8 procent till 94,1 miljoner kronor.

Ticket har de stora problemen bakom sig och borde kunna tjäna 1,50 kronor per aktie nästa år. Det skriver tidskriften Börsveckan och ser kurspotential upp till 15 kronor. Aktien försvagades 10 öre till 11,15 kronor.

tappade 4 kronor till 108. Fredagens beslut i pakistansk domstol utföll negativt. Myndigheten PTA begär att Millicoms dotterbolag Paktel ska betala ytterligare 39 miljoner dollar för att starta sitt nya GSM-nät. Beslutet ska överklagas av Millicom.

Sagax steg hela 25 öre till 2,15 kronor. Börsveckan anser att bolaget är jätterabatterat gentemot alla andra fastighetsbolag. En dubbling är inom räckhåll, skriver tidningen.

Securitas presenterar sin kvartalsrapport på onsdag. Bolaget väntas redovisa en vinst före skatt på 518 miljoner kronor i det andra kvartalet, enligt Nyhetsbyrån Tickers enkät. Aktien tappade 1,75 kronor till 90,50.

gick emot strömmen och avancerade 25 öre till 59,25 kronor. Tidningen Börsveckan anser att Inviks lågt värderade innehav och substansrabatten på 34 procent gör aktien intressant.

föll 1 krona till 107,50. Marknaden vill se ett höjt uppköpsbud, men Wihlborgs VD Erik Paulsson är kallsinnig. Budet är inte villkorat av att 90 procent lämnas in och Wihlborgs kan ge sig till tåls i några år.

Skistar klättrade 2,50 kronor till 108. Börsrådgivningstidskriften Placeringsguiden rekommenderar köp med riktkurs 120 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?