Annons

Svenska räntor något uppåt

Svenska räntor avslutade måndagen näst intill oförändrade till svagt uppåt jämfört med fredagen.

Handeln präglas av avvaktan inför vad Federal Reserve ska säga i samband med sitt räntebesked på tisdagen. En fråga som bedömare ställer sig är hur centralbanken ska beskriva arbetsmarknaden med tanke på fredagens jobbrapport.

Fed-chefen Alan Greenspan sade i samband med utfrågningen inför kongressen den 20 juli att jobbtillväxten såg starkare ut i juli, men när siffrorna presenterades i fredags var de en rejäl kalldusch. Sysselsättningen ökade med magra 32.000 personer vilket gav ett ordentligt ränteras och en kraftig dollarförsvagning.

De flesta bedömare väntar sig fortfarande att Fed höjer räntan med 25 punkter till 1,50 procent på tisdag. Det intressanta blir vad de kommer att säga i sitt uttalande. Vid junimötet, då de höjde räntan för första gången på drygt fyra år, sade de att produktionen ökar i en solid takt och att förhållandena på arbetsmarknaden har förbättrats. Dessutom konstaterade de att inflationsstatistiken varit något hög, men att det verkar bero på övergående faktorer.

Sedan dess har oljepriset stigit markant och en rad data överraskat negativt, som detaljhandeln i juni och sysselsättningen både i juni och juli. Flera bedömare har nu skrivit ned sina BNP-prognoser för tredje kvartalet, bland annat med hänvisning till jobbsiffrorna. Enligt en enkät gjord av Bloomberg News väntas nu en BNP-ökning med 3,9 procent jämfört med 4,2 procent för en månad sedan.

"De högre energipriserna kräver sin tribut hos konsumenterna och nu, med mindre antal anställda, så minskar inkomsterna också", sade Richard DeKaser, chefekonom på National City till Bloomberg News.

Efter fredagens kraftiga ränteras vände USA-räntorna upp något på måndagen och den tioåriga obligationsräntan handlades vid den svenska stängningen till 4,23 procent, 1 punkt högre än vid samma tid på fredagen. Det var efter ett fall på 18 punkter jämfört med torsdagen.

Europeiska räntor visade små förändringar eller handlades svagt uppåt vilket även omfattade svenska räntor där handeln rapporterades vara väldigt lugn. Den svenska tioåriga obligationsräntan stängde på 4,38 procent,oförändrat från torsdagen och gapet till dess tyska motsvarighet minskade 1 punkt till 30 punkter.

På valutamarknaden handlades dollarn fortsatt svagt. Gentemot euron noterades den till 1:228 jämfört med 1:224 på fredagen. Även mot kronan försvagades dollarn, med cirka 1 öre till 7:49. Dollarns attraktionskraft har dämpats då bedömare har skruvat ned förväntningarna på antalet räntehöjningar i höst. Tidigare spådde många bedömare att centralbanken skulle höja med 25 punkter vid varje möte, men efter den senaste tidens siffror har flera analytiker reviderat ned sina prognoser. Stalltipset är nu att om ekonomin fortsätter att överraska negativt står Fed över en höjning vid mötet den 21 september.

Förhållandet mellan kronan och euron var däremot näst intill oförändrat på 9:19 och uttryckt i TCW-termer handlades kronan något starkare till 127,25 jämfört med fredagens 127,37.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdbesök är här för att stanna

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren och stora samhällsbesparingar som några av fördelarna. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Som bra exempel på hur digital teknik kan avlasta vården låter flera av Visiba Cares kunder sina patienter boka provtagning för covid19 digitalt. Primära syften är att underlätta smittspårning, avlasta telefonrådgivningen och förhindra att andra patientgrupper inte når fram till vården i tid.

Dramatisk ökning av digitala vårdbesök under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande pandemi – sedan den 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med drygt 650 procent. 

- Vi har en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

Så funkar Visiba Cares lösning.

Enkelt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Visiba Care riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under vårdorganisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under pandemin. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan.

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta

Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Sedan hösten 2020 kan även Red Robin, ett verktyg för automatiserad triage och anamnes, aktiveras i plattformen. Läs mer på www.visibacare.com. 

 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?