Annons

USA-statistiken sänkte Europabörserna

Fredagsförmiddagens nedgång fick förnyad kraft när urdålig jobbstatistik från USA presenterades på eftermiddagen.


Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade klart mycket mindre än analytikerna förväntat sig, vilket fick räntor, dollarn och börserna på fall.

"Europa kan inte växa utan USA. Jobbrapporten är dåliga nyheter och aktierna kommer att gå ned till nya lägstanivåer", sade en portföljförvaltare till Bloomberg News.

Omkring klockan 17.00 hade DJ Euro Stoxx 50 sjunkit 2,3 procent och Bloomberg European 500 var ned 2,2 procent.

Nedgången var bred med samtliga branscher i Bloomberg 500 på minus. Bland de sämsta fanns telekom.

Rese- och fritidssektorn backade 3,7 procent, enligt Bloomberg Europeans branschindex. Farhågor om högre bränslekostnader framöver fick marknaden att handla ned både Air France och British Airways med 5,2 procent.

Stigande råoljepriser innebär högre kostnader även för bolag som däcktillverkaren Michelin och kemiföretaget ICI, som backade 2,6 respektive 3,7 procent.

Bank- och finanssektorn som höll emot rätt bra under förmiddagen, drogs med i det utökade börsfallet. Brittiska Barclays stärktes däremot 4,7 procent på återupplivade rykten om ett bud från amerikanska Citigroup. The Guardians nätupplaga stod för uppgifterna, som talespersoner från såväl Barclays som Citigroup avböjde att kommentera.

Abbey National vände ned och sjönk 1,0 procent. Spanska Banco Santander presenterade i juli ett bud och även HBOS sägs vara intresserat av Abbey.

Återförsäkringsjätten Munich Re tappade 0,3 procent trots att bolaget redovisat ett bättre resultat än analytikerna räknat med för det andra kvartalet.

Även franska försäkringsbolaget AXA sjönk trots ett bättre nettoresultat än väntat för det första halvåret 2004. AXA:s uttalanden kring skadeförsäkrings-, livförsäkrings- och sparverksamheterna andades optimism.

"AXA rapporterade ett utmärkt resultat inom alla sektorer och förvärvet av Mony erbjuder goda synergimöjligheter. Men aktien straffas av marknadens generellt mörka tonläge i dag", sade en handlare till AFX News.

Internetföretaget Tiscali gladde marknaden med planer att minska skulderna genom att sälja av ytterligare tillgångar. Inte heller det hjälpte utan aktien handlades ned 2,2 procent.

I Frankfurt backade DAX-index med 2,7 procent. Parisbörsens CAC 40 sjönk 2,6 procent och Londons FTSE 100 noterades 1,6 procent lägre.

På Helsingforsbörsen sjönk Nokia med 4,2 procent och Tietoenator med 5,8 procent, något som fick Hex Generalindex att backa 2,5 procent.

I Köpenhamn noterade KFX-index en nedgång med 1,0 procent medan Oslobörsens OBX-index var ned 2,4 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?