Annons

Sjunkande oljepris lyfte Asienbörser

Merparten av de asiatiska börserna handlades högre under torsdagens handel. Särskilt positivt var de för de stora exportörerna sedan oljepriset vänt ned på onsdagskvällen och därmed minskat oron för den ekonomiska utvecklingen.


"Det stigande oljepriset har varit en oro för marknaden, så varje lättnad ger ett köptillfälle", sa en portföljförvaltare till Bloomberg News.

I Japan steg Nikkei 225 med 0,5 procent till 11.061 och det bredare Topix-index slutade 0,2 procent högre.

Halvledartillverkaren Tokyo Electron, som har över halva omsättningen på export, steg 4,1 procent, och Advantest i samma sektor lyfte 2,8 procent.

Dataspelstillverkaren Nintendo klättrade också. Microsoft är enligt tidningen Wirtschaftswoche suget på att lägga ett bud på bolaget men en taleskvinna för Nintendo säger att det inte är troligt att ett bud skulle välkomnas.

TV Tokyo steg kraftigt medan flera av de stora telekombolagen backade. Enligt mäklare Bloomberg News talat med förklaras detta med spekulationer att vissa fonder skiftat från telekom till TV Tokyo.

Flygbolaget som haft en tuff tillvaro med det rekordhöga oljepriset fick en dag av lättnad. Hongkongs Cathay Pacific Airways samt Singapore Airlines gick i bräschen för uppgången.

I Hongkong steg Hang Seng index med 0,9 procent och Singapores STI-index handlades 1,9 procent högre. I Sydkorea steg Kospi 100 med 1,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?