Annons

Sura siffror sänkte börsen

Stockholmsbörsen tog större delen av tisdagen på sig för att långsamt krypa upp på plus bara för att därefter tryckas till av dålig makrostatistik från USA.


Att oljepriset tappade rejält verkade inte noteras nämnvärt av aktiemarknaden. Reaktionen blev dock större när de amerikanska makrosiffrorna släpptes klockan 16.00 med kursnedgångar på Wall Street och därmed i Europa som följd.

Såväl inköpschefsindex från Chicago som de amerikanska hushållens förtroende för ekonomin kom in under marknadens förväntningar.

OMX-index stängde 0,6 procent ned till 685 jämnt. Omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor.

Läkemedel och bioteknik bröt mönstret och noterade överlag högre kurser.

Maxim steg 7 procent till 50:25 kronor. Aktien har dock pressats rejält på senare tid på oro över studieresultat för cancerpreparatet Ceplene som väntas i slutet av september. Trots tisdagens avancemang har Maxims aktie tappat drygt 10 procent senaste veckan.

Oxigene steg 2:80 kronor till 41:50 och Karo Bio var 15 öre upp till 13:60.

Astrazeneca visade framfötterna även om aktien kom ned något på slutet från sin dagshögsta notering. SG Equity Research har höjt sin rekommendation för Astrazeneca till neutral, från tidigare sälj. Vidare räknar SG med att en rådgivande kommitté inom FDA rekommenderar ett godkännande av blodproppspreparatet Exanta, vilket väntas leda till en lansering i USA under det första halvåret 2005. Astrazeneca steg 1:50 till 347 kronor.

Gambro A steg 1:50 till 80:50 kronor.

VLT B steg 21:75 till 112 kronor efter att en ägargruppering lagt ett bud på samtliga utestående aktier. Budet är på 110-130 kronor för B-aktierna beroende på hur hög andel som accepterar budet. Under tisdagen gjordes dock endast tio avslut i VLT-aktien.

VLT:s styrelse gör bedömningen att budet är finansiellt rimligt för aktieägarna samtidigt som VLT:s styrelseledamöter Anders H Pers och Jonas Pers skriver i ett pressmeddelande att budet inte speglar bolagets framtida potential.

Bankerna placerade sig överlag högt i omsättningsligan. Näst överst låg Nordea med en uppgång på 50 öre till 57:50. Kreditvärderingsinstitutet Fitch bekräftar Nordeas långsiktiga kreditbetyg och utsikterna anges fortsatt som stabila.

SHB A backade 50 öre till 144 kronor och SEB A var 2 kronor ned till 105:50.

Enligt Bloomberg News har SEB fått inviter om försäljning av sin tyska verksamhet, erbjudanden som avvisat då banken betraktar Tyskland som en del av sin hemmamarknad.

Utvecklingen inom telekom var negativ och Ericsson B gick ned 40 öre till 20:20 kronor. Ericssons extrastämma på tisdagskvällen behandlade den långlivade rösträttsfrågan.

Nokia noterades 75 öre lägre till 88:25.

Atlas Copco fortsatte att backa efter måndagens försäljning av sin elverktygsdivision. A-aktien var ytterligare 2 kronor ned till 266.

Intrum Justitias VD Jan Roxendal har ökat sitt innehav i bolaget med 10.000 aktier till 50.000, enligt Finansinspektionens insynslista. Intrum steg 50 öre till 34:70 kronor.

Av de rapporterande bolagen på morgonen sjönk Raysearch 2:20 kronor till 42:80 kronor efter att resultatet efter skatt under första halvåret minskat till 6,5 miljoner kronor (7,2).

På förlorarlistan märktes fortsatt Tethys Oil med en nedgång på 1 krona till 11 kronor. På måndagen meddelade bolaget att prospekteringsborrningen Koctepe-1 visat på avsaknad av olja.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?