1515
Annons

Ericsson mot strömmen på nervös börs

Stockholmsbörsen inledde veckan med att sjunka något samtidigt som omsättningen var mycket låg. Utvecklingen var liknande på övriga ledande börser i Europa.


"Det är extremt låg omsättning och håglös handel. Det finns en osäkerhet vad som ligger i kurserna och statistiken på fredag kan bli rätt avgörande", sade en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

På måndagen stängde OMX 0,3 procent lägre på 689,2. Omsättningen uppgick till 6,1 miljarder kronor.

Ericsson var mest omsatt och noterades 20 öre högre till 20,60 kronor. Bolaget har fått en edgeorder från Faroese Telecom.

Konkurrenten Nokia var samtidigt ned 50 öre på 89,00 kronor, trots att bolaget fick en nätverksorder från Taiwan Cellular Corp.

Även bankerna var mycket omsatta. Nordea steg 50 öre till 57 kronor medan SEB noterades oförändrad till 107,50 kronor. SHB backade däremot med 50 öre till 144,50 kronor.

Atlas Copco gör en reavinst på 200 miljoner kronor i samband med avyttringen av elverktygsdivisionen till Hongkong-baserade Techtronic Industries för 5,3 miljarder kronor, eller 4,7 miljarder kronor efter avdrag. Atlas Copco A backade 4,50 till 268 kronor.

Andra verkstadsbolag såsom SKF och Sandvik föll även de med 1 krona respektive 1,50 kronor till 275 respektive 259 kronor.

Volvo Anläggningsmaskiner har sålt LB Smiths återförsäljardistrikt i New York. Köpare är Vantage Equipment. Försäljningspriset är inte offentligt.

Volvos B-aktie föll med 3 kronor till 256,50.

Turerna runt Fabegeaktien fortsatte och Affärsvärlden24 uppgav på fredagskvällen att ett konsortium lett av Goldman Sachs är berett att lägga ett bud på Fabege värt 112 kronor per aktie. Fabeges styrelse avser att säga nej till Wihlborgs bud, som för B-aktien uppgår till 105,50 kronor, eftersom det anses vara för lågt i förhållande till bolagets substans och för att det finns högre konkurrerande bud, enligt uppgift till Affärsvärlden24.

Fabege B gick ned med 1 krona till 109 kronor.

SAS sjönk 50 öre till 58 kronor. Verksamheten stördes på måndagen av en pilotstrejk under några timmar, vilket ledde till att 30 flygningar ställdes in från Köpenhamn.

Högt på dagens förlorarlista hamnade Tethys Oil, ned 25 procent, till 12 kronor. Bolaget har meddelat att prospekteringsborrningen vid Koctepe-1 i Turkiet kostade Tethys Oil drygt en miljon dollar och Tethys Oil fokuserar nu på prospektering i Danmark och Spanien.

"Kostnaden var drygt 1 miljon dollar, vilket är ungefär 10 procent av kassan", sade Tethys Oils VD Magnus Nordin till Nyhetsbyrån Direkt.

Enlight hamnade däremot i toppen på dagens vinnarlista, upp 9,5 procent, till 1,38 kronor. Bolaget har tecknat ett villkorat avtal om förvärv av verksamheten i Spreadskill.

Sweco FFNS har fått i uppdrag att planera en ny stad utanför Tianjin, Pekings gamla hamnstad. Arbetet med den första etappen av staden är värt 6 miljoner kronor för Sweco FFNS. Aktien sjönk 50 öre till 102 kronor.

Audiodev B klättrade 4,5 procent på 43,90 kronor med stöd av en rekommendation i Dagens Industri. Även Westergyllen B fick skjuts, upp 4,9 procent till 85,50 kronor, sedan Veckans Affärer rekommenderat köp.

Novestra backade däremot, ned 7,5 procent till 14,80 kronor sedan Börsveckan i måndagens utgåva anser att Novestra är svårtolkat.Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?