Annons

Stiltje på räntemarknaden

Veckan inleddes med relativt begränsade rörelser på såväl ränte- som valutamarknaderna.


Aktiviteten dämpades av att London höll helgstängt samtidigt som New York-marknaden tunnades ut av säkerhetsarrangemangen i samband med republikanernas partikonvent i Madison Square Garden.

Svenska och europeiska obligationsräntor steg svagt i den inledande handeln på måndagen, men vände senare marginellt nedåt. Vid stängning hade den svenska tioårsräntan sjunkit 1 punkt till 4,39 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten hade vidgats till 33 punkter (32).

Måndagens tyngsta statistikuppgift gav ett något blandat intryck av tillståndet i den amerikanska ekonomin. USA-hushållen ökade sin konsumtion med 0,8 procent i juli, något mer än väntat, och samtidigt reviderades junisiffran upp till minus 0,2 procent från tidigare rapporterade minus 0,7 procent.

Privata inkomster steg däremot endast 0,1 procent i juli, mot väntade 0,5 procent. Enligt handelsdepartementet var ökningstakten i juli den lägsta på två år. Priserna, mätt som core PCE index, var oförändrade i juli och inflationstakten uppmättes till 1,5 procent, vilket var oförändrat jämfört med juni.

Bear Stearns ekonomer noterar i ett marknadsbrev att hushållen kom tillbaka i matchen i inledningen av det tredje kvartalet, omräknat i årstakt pekar julisiffran på en real ökningstakt på 4,7 procent jämfört med det andra kvartalet. Men samtidigt tyder den dämpade prisökningstakten på att Federal Reserve inte behöver ha bråttom med att strama åt penningpolitiken.

Dollarn stärktes något efter siffran med stöd av att konsumtionen utvecklades något starkare än väntat medan räntemarknaden i stället föreföll ta fasta på en svag inkomstutveckling och låg inflation. Men rörelserna blev måttliga på båda marknaderna.

Amerikanska obligationsräntor steg något efter den svenska marknadens stängning på fredagen i spåren på att den reviderade BNP-siffran för det andra kvartalet blev något starkare än antagits. På måndagen vände trenden och USA-räntorna sjönk svagt, vid den svenska marknadens stängning hade tioårsräntan sjunkit 2 punkter till 4,20 procent.

USA-ekonomer hänvisar också till förhållandevis "mjuka" uttalanden från Fedchefen i St Louis, William Poole, i samband med helgens Fed-konferens i Jackson Hole.

I en intervju med CBS Marketwatch sade William Poole, som anses vara en av de mer "hökaktiga" Fedledamöterna, att inflationen i USA "för närvarande är ganska gynnsam". Han betonade dock samtidigt att enligt hans personliga uppfattning är fundamenta i den amerikanska ekonomin goda, och han tror att tillväxten kommer att vända upp till en "god takt" efter den "nuvarande pausen".

Dollarn handlades fortsatt nära runda jämna, och närmast magnetiska, kurstal mot såväl euron som yenen. Euron pressades tillfälligt under 1,20 mot dollarn i den tidiga Asienhandeln på måndagen utan att lyckas etablera sig på den lägre nivån. Mot japanska yen föreföll dollarn samtidigt vara köpvärd strax under 110-nivån, men samtidigt lika säljvärd strax över samma nivå.

Valutamarknaden fokuserar dock på tyngre indikatorer om USA-konjunkturen senare i veckan. Fredagens sysselsättningsrapport för augusti står i särskilt fokus för eventuella indikationer om svagheten i juni och juli var ett temporärt fenomen. Men intresse riktas också mot onsdagens ISM-rapport för augusti.

Enligt Bloomberg News enkät väntas ISM-index ha sjunkit till 60,0 i augusti, från 62,0 i juli. Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 150.000 i augusti efter överraskande svaga 32.000 i juli.

De senaste dagarnas kronförstärkning tog en paus på måndagen efter att marknaden noterat goda köpintressen i euro/kronor under 9,12.

"Vi studsade ett antal gånger på 9,12 i fredags men det visade sig vara svårt att bryta igenom. Det är svenska aktörer som tar hem vinster", sade en handlare.

Efter en mindre kronförsvagning i förmiddagens handel avslutade kronan måndagens handel på i stort sett oförändrade nivåer mot såväl dollarn, 7,58, som euron, 9,12. TCW-index sjönk till 126,69 (126,74).Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?