Annons

Bilaktier sämst i Europa

De europeiska aktiemarknaderna inledde veckan med dragning nedåt. Londonbörsen höll stängt för summer bank holiday, något som bidrog till att tunna ut måndagshandeln.


Klockan 17.30 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 sjunkit 0,4 procent samtidigt som Bloomberg European 500 noterades 0,2 procent lägre.

Fordonstillverkarna backade 1,0 procent, enligt Bloomberg Europeans sektorindex, och hörde därmed till måndagens förlorare.

"Bilmarknaden är väldigt oinspirerande och det lönar sig att vara försiktig med dessa aktier. De här bolagen försöker att minska kostnader, men i Tyskland är de i händerna på mycket starka fackföreningar", sade Boris Boehm, fondförvaltare vid Nordinvest, till Bloomberg News.

Sämst gick Volkswagen som tappade 1,7 procent. Fackföreningen IG Metall överväger åtgärder för att tvinga fram lönehöjningar om 4 procent i de stundande förhandlingarna.

Vissa analytiker gör bedömningen att Volkswagen kan komma att skickas ut ur Dow Jones index Euro Stoxx 50 vid onsdagens revidering.

Även på lastbilssidan såg det relativt dystert ut. Såväl Volvo och Scania, med nedgångar på 1,2 respektive 0,8 procent, sjönk mer än Stockholmsbörsens OMX-index. I Frankfurt noterades MAN, som inbegriper en enhet för kommersiella fordon, 1,1 procent lägre.

UBS var ned 0,4 procent i Zürich. Enligt Wall Street Journal kan banken komma att förvärva Charles Schwabs institutionella analys- och tradingverksamhet för 265 miljoner dollar.

Läkemedelsbolaget Sanofi-Aventis gick i motsatt riktning, upp 0,5 procent. På söndagen presenterades positiva resultat från studier med Rimonabant, som visat sig motverka viktökning, samt hjärtpreparatet Dronedarone.

Tiscalis försäljning av sin svenska enhet till Lycos Europe fick inget större genomslag på kursen. Aktien låg på oförändrad nivå i Milano. På två veckor har Tiscali sålt fyra utländska enheter.

Milanobörsen var sammantaget ned 0,4 procent. I Frankfurt sjönk DAX-index med 0,6 procent och Parisbörsens CAC 40 gick tillbaka 0,3 procent.

På de nordiska marknaderna var nedgångarna begränsade. Finska Hex Generalindex noterades 0,1 procent lägre och i Köpenhamn var KFX-index ned 0,2 procent.

Hennes & Mauritz backade 1,2 procent i Stockholm, något som bidrog till att pressa OMX med 0,3 procent.

SAS, som fick ställa in flygningar från Köpenhamn på grund av pilotstrejk, handlades ned 0,8 procent.

Oslobörsens OBX-index letade sig dock upp 0,3 procent, med draghjälp från bland andra Orkla och Telenor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?