Annons

Svenska räntor sjönk

Nedgångarna i de amerikanska räntorna dämpades något på fredagseftermiddagen efter att reviderad BNP-statistik från USA för det andra kvartalet offentliggjorts.


Visserligen reviderades siffran ned från en ökningstakt med 3,0 procent till en ökning med 2,8 procent, men nedrevideringen var mindre än vad analytikerna räknat med. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades bruttonationalprodukten ha ökat med 2,7 procent under kvartalet.

Förändringen var nästan helt och hållet orsakad av en upprevidering av handelsunderskottet. Underskottet uppgick till 588,7 miljarder dollar, vilket kan jämföras med den preliminära siffran på 552,8 miljarder dollar.

Både privatkonsumtionen, företagens investeringar och lagerinvesteringarna reviderades upp, dock inte tillräckligt mycket för att uppväga det försämrade handelsnettot. Men analytiker påpekar att den ekonomiska utvecklingen under det andra kvartalet egentligen inte var sämre än vad tidigare beräkningar visat.

"Nedrevideringen av BNP signalerar inte att den amerikanska ekonomin var svagare än vad som tidigare rapporterats, eftersom revideringen var i princip helt och hållet ett resultat av en ökat handelsgap med ökad import och minskad export", skriver Bear Stearns USA-ekonomer John Ryding och Conrad DeQuadros i en kommentar.

De amerikanska hushållen verkar fortfarande vara tveksamma när det gäller det ekonomiska läget. Michiganindex, över stämningen bland de amerikanska konsumenterna, sjönk till 95,9 i juli från 96,7. Beskedet var dock positivt då den preliminära siffran visade på en betydligt större nedgång, till 94,0.

Fed-chefen Alan Greenspan, som talade strax före den svenska marknadens stängning, bjöd inte på några överraskningar. Talet innehöll inga penningpolitiska uttalanden och marknaden reagerade inte alls.

Vid den svenska stängningen handlades den amerikanska tioårsräntan på 4,22 procent. Det var omkring 3 punkter högre än före BNP-siffran, men fortfarande 3 punkter lägre än vid den svenska stängningen på torsdagen.

Även europaräntorna drogs med uppåt, men tog sig inte heller över torsdagens stängningsnoteringar.

I Sverige var nettonedgången 1-2 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan ned 1 punkt till 4,40 procent.

På valutamarknaden stärktes dollarn till 1:203 mot euron.

Kronan tappade större delen av förmiddagens förstärkning och var istället 2 öre svagare mot dollarn på 7:58. Mot euron stärktes den dock till 9:12, från 9:13 på torsdagen. Mätt i TCW-termer ökade kronans värde till 126,69 (126,75).Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?