1515
Annons

Telekom vinnare i Europa

De europeiska börserna klättrade på måndagen bland annat med hjälp av en mindre tillbakagång i det rekordhöga oljepriset.


"Människor letar efter de aktier som har utvecklats sämst med hopp om att de kanske kan få en kortsiktig vinst", sade Calvin Vaudin, förvaltare på Ashburton i Jersey, enligt Bloomberg News.

Telekom och industriprodukter var bland de sektorer som gick starkast på måndagen. I telekomsektorn stärkte Ericsson med en uppgång på 3,6 procent och Nokia noterades 1,9 procent högre. Även Alcatel avancerade med 1,9 procent.

Klockan 17.25 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 stigit 1,4 procent och Bloomberg European 500 noterades 1,3 procent högre.

Sektorn för industriprodukter klättrade 2,8 procent och den aktie som hade den största uppgången i sektorn var Philips. Aktien noterades 3,5 procent högre. Både UBS och Merrill Lynch rekommenderar sina kunder att köpa aktien då investmentbankerna anser att oro för bolagets vinstutveckling pressat aktien för långt.

Europas största tillverkare av halvledarutrustning, ASML, steg 4,3 procent. Ett annat halvledarbolag som utvecklades väl var Infineon, upp 1,0 procent. Sämre gick det för kollegan ARM Holdings, ned cirka 18 procent, sedan bolaget kommit överens om att köpa Artisan Components för 913 miljoner dollar.

British Airways fick kraft av det sjunkande oljepriset samt att bolaget nådde en överenskommelse med facket i fredags. Därmed undviks den strejk som var planerad till nästa helg och som skulle omfatta runt 11.000 anställda. Aktien klättrade 3,3 procent medan Londonbörsens FTSE 100 gick upp 0,8 procent.

Kollegan Air France följde med uppåt, upp 3,1 procent. Enligt bolagets finanschef Phillippe Calavia har bolaget anlitat Lazard som rådgivare i en eventuell försäljning av bokningssystemet Amadeus.

Spanska Iberia och tyska Lufthansa, som också äger andelar i Amadeus, har samma funderingar. Iberia steg 2,9 procent och Lufthansa klättrade 1,1 procent.

I läkemedelssektorn handlades Hoechst 1,7 procent högre. Sanofi-Aventis kommer, enligt Die Welt, försöka komma över de aktier som bolaget inte redan äger i Hoechst.

Tyska Merck tappade dock, ned 2,8 procent, sedan bolaget sänkt förväntningarna på försäljningstillväxten för kemiprodukterna under andra halvåret.

Det brittiska konglomeratet Rentkoil klättrade 1,5 procent. Enligt tidningsuppgifter kan det komma ett bud på bolaget från riskkapitalbolag såsom 3i Group och Cinven.

DAX-index gick upp 1,6 procent i Frankfurt och på Parisbörsen klättrade CAC 40 med 1,5 procent.

Även i Norden var börshumöret uppåt. OBX-index var upp 0,8 procent, Hex Generalindex steg 1,4 procent i Helsingfors och Köpenhamnsbörsens KFX gick upp 0,4 procent.

I Stockholm stängde OMX-index 2,2 procent högre.Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?