1515
Annons

ABB mot strömmen på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde veckan svagt, tyngd av Tele2-rapporten och ökad oro för nya terrorattacker i USA.


"Det ser bra ut fundamentalt efter bra rapporter, men uppgångarna låter vänta på sig. Samtidigt är fortfarande många på semester med dåliga volymer som följd", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterades OMX-index ned 0,7 procent till 678,8 och omsättningen uppgick till 5,8 miljarder kronor.

Tele2 presenterade en rapport som var ungefär i linje med förväntningarna, men med en något lägre omsättning än väntat.

Under andra kvartalet tillkom 1.082.000 nya kunder, samtidigt som analytikerna räknade med ett kundintag under kvartalet på drygt 1,5 miljoner, enligt SME Direkt.

"Det var sämre resultat på top-line, det är det man tar fasta på", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Tele2-aktien föll 7,5 procent till 282 kronor.

Merrill Lynch skriver i en analys att Teliasonera är bland de europeiska operatörsaktier de föredrar minst, och investmentbanken har en säljrekommendation på aktien.

"Marginalerna steg för alla bolag som har rapporterat hittills, förutom Teliasonera där kostnadsnedskärningarna verkar ha stagnerat under kvartalet", skriver Merrill Lynch.

Telia Sonera handlades ned 60 öre till 33:60 kronor.

Inom telesektorn backade även Ericsson B och Nokia med 20 öre till 20:30 kronor respektive 50 öre till 87:75 kronor.

Mot strömmen gick verkstadsbolaget ABB, som steg 50 öre till 41:90 kronor. Under måndagen höjde både Deutsche Bank och Goldman Sachs sina rekommendationer på ABB-aktien. Merrill Lynch upprepade dock sin neutrala rekommendation.

Den avgående ABB-chefen Jürgen Dormann förklarade i en intervju med den schweiziska dagstidningen Le Temps att ABB vill göra förvärv för omkring 500 miljoner schweizerfranc under "kommande år".

Intresset för banksektorn var stort i Europa då den skotska banken HBOS överväger att utmana spanska Banco Santander och lägga ett konkurrerande bud på Abbey National. HSBC bidrog också till att stärka sektorn med en stark delårsrapport. I Stockholm handlades Nordea upp 50 öre till 52:75 kronor, medan SEB A, SHB A och Föreningssparbanken var oförändrade på 103:50, 143 respektive 138 kronor.

Lundin Petroleum uppger att prospekteringsborrningen South Mimosa-1, i det franska fältet Acquitaine Basin, har genererat ett flöde på över 1.600 fat per dag. Fyndigheten ligger nära existerande produktionsanläggning. Ytterligare utvärdering av fyndigheten kommer att krävas för att bestämma den slutliga utbyggnaden. Aktien steg 2,9 procent till 39:70 kronor.

Tanganyika Oil redovisade ett resultat efter skatt på 0,2 miljoner kanadensiska dollar för fjärde kvartalet. Aktien sjönk 40 öre till 41:10 kronor.

North Atlantic Natural Resources (NAN) presenterade ett resultat efter skatt för det första halvåret på 16,1 miljoner kronor. Bolaget vinstvarnade i juli för det andra kvartalet till följd av förseningar i utvecklingen av den östra zonen i Storliden-gruva.

NAN steg 1,5 procent till 14 kronor.

På rapportagendan för tisdagen står bland annat Maxim, Millicom, MTG och Norske Skog.Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?