1515
Annons

Nedåt på Europas börser

De ledande börserna i Europa sjönk under onsdagens förmiddagshandel. Gruvbolag och livsmedelsföretag gick i täten för nedgången sedan BHP Billiton och Nestlé rapporterat resultat som var sämre än marknadens förväntningar.


Omkring klockan 11.20 noterades Dow Jones Euro Stoxx 50 ned 0,5 procent och Bloomberg European 500 hade backat 0,4 procent.

I London gick gruvjätten BHP Billiton ned efter sin rapport som visade ett resultat för räkenskapsåret på 3,38 miljarder dollar. Det var en uppgång med 78 procent, men analytikerna hade räknat med ett ännu högre resultat, på 3,43 miljarder dollar.

BHP Billiton sjönk 2,1 procent och Rio Tinto backade 1,1 procent.

Rentokil gick ned 3,8 procent efter uppgifter i Financial Times om att bolaget inte ska sälja sina konferens- och paketleveransverksamheter.

CRC Group, som reparerar mobiltelefoner, klättrade 9,1 procent sedan bolaget fått en order från Vodafone värda fler miljoner dollar.

Vodafone var samtidigt ned 0,6 procent.

Schweiziska Nestlé tappade 4,3 procent i Zürich sedan livsmedelsbolaget redovisat ett resultat en bit under förväntningarna.

Även Danone handlades ned, med 0,8 procent, i Paris.

Equant backade 2,6 procent sedan det stod klart att bolaget utgår från Dow Jones Stoxx 600 Index i september.

Samtidigt blir den statligt kontrollerade tillverkaren av flygplansmotorer Snecma ny medlem i indexet. Aktien gick upp 1,3 procent.

Air France tappade 0,2 procent. Bolaget ska öka bränslepåslagen på flygresor för att kompensera sig för det högre oljepriset.

Citigroup sänker dock rekommendationen för aktien från köp till behåll och hänvisar just till de högre bränslekostnaderna.

Lufthansa backade 2,2 procent i spåren av det rekordhöga oljepriset i New York på tisdagen. Oljepriset steg med hela 70 cent till 46:75 dollar på Nymex.

Reseföretaget TUI tappade 1,2 procent. Den tyska finansinspektionen undersöker rörelser i företagets aktiekurs för bevis på en möjlig manipulation och insiderhandel.

Sammantaget var DAX ned 0,4 procent. FTSE 100 i London backade 0,5 procent och CAC 40 i Paris var ned lika mycket.

I Norden var det också ned som gällde. Oslobörsens OBX tappade 0,3 procent, liksom HEX i Helsingfors. Danska KFX sjönk 0,2 procent.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?