Annons

Positiv dag på Europabörserna

De ledande börserna runt om i Europa noterades upp på tisdagen. Amerikansk statistik som visade att inflationen sjönk mer än väntat i juli gav stöd för börsuppgången, liksom ett fallande oljepris.


Bland branscherna som stärktes mest fanns telekom och it-tjänster, medan energirelaterade bolag föll tillbaka.

Omkring klockan 17.00 noterades Dow Jones Euro Stoxx 50 upp 0,2 procent, det gällde även Bloomberg European 500, +0,2 procent.

Inom telekom bidrog Ericsson till uppgången med en uppgång på 3,2 procent medan Alcatel steg 2,3 procent. Nokia noterades 2,4 procent högre. Totalt gick telekomsektorn upp 2,9 procent, enligt Bloomberg European 500. Teknikaktier har haft den sämsta utvecklingen av de 18 sektorerna på Stoxx 600, ned 15 procent sedan årsskiftet, skriver Bloomberg News.

"En hel del aktier har fallit till nivåer som gör dem billiga relativt deras vinstprognoser", säger Jan Deprez, förvaltare vid SG Bank de Maertelaere, till Bloomberg News.

Branschen it-tjänster stärktes 2,4 procent. Logica CMG steg 3,9 procent, Cap Gemini 3,5 procent medan Tietoenator var upp 3,2 procent.

Allianz var upp 2,6 procent i Frankfurt. Sjukförsäkringsenheten ökade sina premiumvinster under första halvåret även om det blev ett kundtapp. Lufthansa steg 1,3 procent efter beslut om att införa bränsletillägg den 24 augusti.

Sammantaget var DAX upp 0,4 procent.

Alstom steg under förmiddagen men hade sent på eftermiddagen fallit tillbaka till oförändrad kurs. Under morgonen lockades många köpare av aktien sedan Fortis höjt sin rekommendation från minska till köp, samtidigt som Lehman Brothers höjde sin rekommendation till "equal-weight" från undervikt.

Ett sjunkande oljepris bidrog till en uppgång bland reseföretagen, upp 1,3 procent som helhet. Iberia steg 5,0 procent, TUI med 3,5 procent medan Hilton avancerade 2,9 procent.

FTSE 100 i London steg 0,3 procent medan CAC 40 i Paris var upp 0,5 procent.

I Norden var det också upp för det mesta. Oslobörsens OBX stängde 1,0 procent högre. HEX i Helsingfors stärktes 1,3 procent med Sampo upp 2,9 procent. Kone steg med 3,7 procent sedan bolaget uppgett att det avser dela upp företaget i två bolag för att öka dess konkurrenskraft.

Finnair presenterade en resultatförbättring för det andra kvartalet, men bedömer att resultatet kommer att bli negativt för 2004 till följd av stigande bränslekostnader. Då tidigare prognos hade varit ett positivt resultat för i år, bidrog det till att aktien straffades med en nedgång på 9,1 procent.

För danska KFX gick det trögare och uppgången begränsades till 0,1 procent. William Demant stärktes 3,8 procent med stöd av en uppgradering från Deutsche Bank.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?