1515
Annons

Tillnyktring på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlades upp under måndagen, vilket i avsaknad av positiva nyheter var en rekyl efter förra veckans nedgång.


"Det vi ser är en viss återhämtning efter semestrar och en tid av låg aktivitet. Det är en liten tillnyktring efter att man har varit livrädd för allt och tolkat allt negativt", sade en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Inte ens bolagsspecifika nedgångar i form av rapporterande Alfa Laval och Munters, som togs emot som besvikelser, kunde fälla börsen.

"Att börsen står emot visar att just nu, i det korta perspektivet, är väldigt mycket negativt diskonterat i börsen och den orkar inte gå ner så mycket", sade en annan mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX-index stängde 1,0 procent högre till 656,0 och omsättningen uppgick till 9,5 miljarder kronor.

Ericsson gav stöd till börsen med en uppgång på 40 öre till 18:50 kronor. Nokia var samtidigt upp 3:25 kronor upp till 86:00 kronor.

Bland förlorarna återfanns Alfa Laval som sjönk 8:50 kronor till 107 kronor. Bolaget rapporterade ett resultat och en marginal för andra kvartalet som var under analytikernas förväntningar.

"När marginalen går ned ses det som en ny riskfaktor. Order kommer och går men marginaler är mer en strukturell fråga och bolaget har en del att förklara", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Alfa Lavals orderingång var samtidigt upp med 20,4 procent och bolaget väntar sig en "mycket stark ökning" av orderingången under hela 2004.

Även Munters kom med en rapport med ett resultat under förväntan men med en försäljning som var bättre än väntat. Aktien handlades ner 4:00 kronor till 186:00 kronor.

Bland övriga verkstadsaktier var utvecklingen positivare med bland andra SKF och Sandviken upp 4:00 kronor respektive 4:50 till 267:00 respektive 248:00 kronor.

På vinnarlistan fanns Proffice som tog igen delar av torsdagens fall på över 20 procent i samband med rapporten. Aktien steg 65 öre, motsvarande 5,0 procent, till 13:75 kronor.

Poolia steg samtidigt 70 öre till 26:20 kronor efter bolagets rapport kom in med ett resultat före skatt på 5,3 miljoner kronor (-13,9) och en kraftigt ökad försäljning. Bolaget spår även en ökad efterfrågan i Sverige och på den brittiska marknaden.

Lundin Petroleum steg 1:80 kronor till 43:00 kronor, stödd av det höga oljepriset och av storägaren Adolf Lundins uttalande i Dagens Industri att bolaget förbereder sig för företagsköp i mångmiljardstorlek.

IFS var högt uppe på vinnarlistan efter att ha varit nedtryckt sedan bolagets rapport i slutet av juli. Aktien steg 65 öre, motsvarande 10,6 procent, till 6:80 kronor.

Vitrolife steg 1 krona till 22:50 kronor efter att bolaget fått ett patent godkänt i USA.

Skandia vände upp med 40 öre till 26:20 kronor efter fallet som kom med fredagens rapport.

Tele2 fortsatte att stiga efter fredagens uttalande om att ta in nya abonnenter i intervallet 1 till 1,5 miljoner netto under tredje kvartalet. Tele2 steg 8:50 till 277:50 kronor.

Karo Bio som på fredagen meddelade att det har ett omedelbart förestående kassabehov fortsatte att sjunka och var ner 40 öre till 10:75 kronor.Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?