Annons

Tillnyktring på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlades upp under måndagen, vilket i avsaknad av positiva nyheter var en rekyl efter förra veckans nedgång.


"Det vi ser är en viss återhämtning efter semestrar och en tid av låg aktivitet. Det är en liten tillnyktring efter att man har varit livrädd för allt och tolkat allt negativt", sade en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Inte ens bolagsspecifika nedgångar i form av rapporterande Alfa Laval och Munters, som togs emot som besvikelser, kunde fälla börsen.

"Att börsen står emot visar att just nu, i det korta perspektivet, är väldigt mycket negativt diskonterat i börsen och den orkar inte gå ner så mycket", sade en annan mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX-index stängde 1,0 procent högre till 656,0 och omsättningen uppgick till 9,5 miljarder kronor.

Ericsson gav stöd till börsen med en uppgång på 40 öre till 18:50 kronor. Nokia var samtidigt upp 3:25 kronor upp till 86:00 kronor.

Bland förlorarna återfanns Alfa Laval som sjönk 8:50 kronor till 107 kronor. Bolaget rapporterade ett resultat och en marginal för andra kvartalet som var under analytikernas förväntningar.

"När marginalen går ned ses det som en ny riskfaktor. Order kommer och går men marginaler är mer en strukturell fråga och bolaget har en del att förklara", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Alfa Lavals orderingång var samtidigt upp med 20,4 procent och bolaget väntar sig en "mycket stark ökning" av orderingången under hela 2004.

Även Munters kom med en rapport med ett resultat under förväntan men med en försäljning som var bättre än väntat. Aktien handlades ner 4:00 kronor till 186:00 kronor.

Bland övriga verkstadsaktier var utvecklingen positivare med bland andra SKF och Sandviken upp 4:00 kronor respektive 4:50 till 267:00 respektive 248:00 kronor.

På vinnarlistan fanns Proffice som tog igen delar av torsdagens fall på över 20 procent i samband med rapporten. Aktien steg 65 öre, motsvarande 5,0 procent, till 13:75 kronor.

Poolia steg samtidigt 70 öre till 26:20 kronor efter bolagets rapport kom in med ett resultat före skatt på 5,3 miljoner kronor (-13,9) och en kraftigt ökad försäljning. Bolaget spår även en ökad efterfrågan i Sverige och på den brittiska marknaden.

Lundin Petroleum steg 1:80 kronor till 43:00 kronor, stödd av det höga oljepriset och av storägaren Adolf Lundins uttalande i Dagens Industri att bolaget förbereder sig för företagsköp i mångmiljardstorlek.

IFS var högt uppe på vinnarlistan efter att ha varit nedtryckt sedan bolagets rapport i slutet av juli. Aktien steg 65 öre, motsvarande 10,6 procent, till 6:80 kronor.

Vitrolife steg 1 krona till 22:50 kronor efter att bolaget fått ett patent godkänt i USA.

Skandia vände upp med 40 öre till 26:20 kronor efter fallet som kom med fredagens rapport.

Tele2 fortsatte att stiga efter fredagens uttalande om att ta in nya abonnenter i intervallet 1 till 1,5 miljoner netto under tredje kvartalet. Tele2 steg 8:50 till 277:50 kronor.

Karo Bio som på fredagen meddelade att det har ett omedelbart förestående kassabehov fortsatte att sjunka och var ner 40 öre till 10:75 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?