Annons

HP sänkte Europas börser

Uppgång vändes i en blandad utveckling under torsdagens handel på Europabörserna sedan börserna i USA öppnat med sjunkande kurser. Besvikelsen över Hewlett-Packards rapport fick genomslag även bland europeiska teknikaktier.


Omkring klockan 17.15 noterades DJ Euro Stoxx 50 oförändrat medan Bloomberg European 500 noterades 0,2 procent lägre. Sämsta bransch var hård- och mjukvarutillverkare som noterades 3,2 procent lägre. Tillverkare av telekomutrustning var också pressade, liksom IT-konsulterna.

I Tyskland var SAP ned 3,6 procent och T-Online tappade 8,0 procent.

MAN:s utsikter föll inte i god jord och aktien backade 5,7 procent. Bolaget, som bland annat tillverkar lastbilar, behåller sitt resultatmål för i år, och nästa år siktar bolaget på att "komma nära" sina avkastningsmål.

Deutsche Lufthansa sjönk 4,6 procent efter att ha rapporterat ett resultat för det andra kvartalet som var lägre än analytikernas förväntningar.

Positivt i Tyskland var däremot Thyssenkrupps rapport som överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget höjde också sin prognos för helåret som avslutas den sista september, och aktien var upp 4,6 procent.

Deutsche Telekom steg samtidigt med 1,0 procent sedan bolaget rapporterat förbättrat resultat och höjt sin prognos för helåret.

Frankfurts DAX-index backade 0,5 procent. Parisbörsens CAC 40 var ned 0,3 procent.

Även i Paris var teknik pressat med Cap Gemini ned 5,5 procent och Alcatel, ned 3,6 procent.

Alstom fick en skjuts uppåt sedan bolaget lagt fram detaljer för villkoren i sin kapitalökning. Aktien noterades 15,6 procent högre. De två programmen har totalt inbringat 1,7 miljarder euro, vilket är betydligt mindre än ursprungsmålet på 2,2 miljarder euro.

Samtidigt föll Altran Technologies med 32,4 procent sedan bolaget sagt vinsten det första halvåret kommer att hamna under analytikernas förväntningar.

Londons FTSE 100 utgjorde ett undantag i Europa med en uppgång på 0,5 procent. Anglo American steg 4,2 procent sedan den sydafrikanska regeringen beslutat sig för att sänka räntan med 50 punkter till 7,5 procent, och därmed försvagat valutan i landet. En svagare rand stärker lönsamheten för Anglo Americans guld- platina- och kolgruvor i Sydafrika eftersom bolagets största kostnader är i rand medan produkterna säljs i dollar.

Även i Köpenhamn och i Oslo gick börserna mot strömmen.

KFX-index gick upp 0,6 procent. Falck steg 1,9 procent och Vestas stärktes 1,5 procent. Novo Nordisk fortsatte upp, med 0,8 procent, efter onsdagens rapport.

Oslos OBX-index gick upp 1,7 procent stärkt av bland annat DNB Nor som klättrade 4,0 procent efter sin rapport.

I Finland noterades Hex Generalindex 0,9 procent lägre.

Stockholmsbörsens OMX-index var ned 0,4 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?