1515
Annons

Räntorna stilla inför Fed-möte

Medan finansmarknaden i hög grad har gått in i vänteläge inför Federal Reserves respons på raden av svaghetstecken i den amerikanska ekonomin under sommaren, räntebesked och presskommuniké klockan 20.15, ger inkommande data på tisdagen en indikation om dämpad ekonomisk aktivitet även globalt under sommaren.


I Kina steg industriproduktionen 15,5 procent i juli jämfört med samma månad 2003, vilket var den svagaste ökningstakten på mer än ett år. "Om vi fortsätter på denna väg kan centralbanken ha råd att vara uthålliga", sade Tai Hui, ekonom vid Standard Chartered i Hong Kong, till Bloomberg News.

I Japan sade BOJ-chefen Toshihiko Fukui att det krävs en bredare ekonomisk förbättring för att Bank of Japan ska ändra sin nuvarande policy. "Vi ser ingen utväg från vår nuvarande penningpolitik", sade han.

I Tyskland sjönk exporten betydligt mer än väntat i juni, -5,8 procent mot väntade -2,5 procent, men eftersom importen sjönk ännu något mer blev handelsnettot något starkare än väntat.

I Norge överraskade inflationstalen för juli åter på nedsidan dagen före Norges Banks räntemöte. Kärninflationstakten förblev oförändrad på 0,2 procent i juli i stället för en väntad ökning till 0,3 procent.

"Dessa tal bekräftar att pristillväxten är låg. Norges Bank sade för fem till sex veckor sedan att pristillväxten skulle vara 0,6 procent, men vi ligger fortsatt på 0,2 procent", sade en analytiker till TDN Finans.

I Storbritannien noterade detaljhandeln den svagaste ökningstakten på årsbasis på fem månader i juli, ner till +1,8 procent från 2,4 procent i juni, enligt siffror från British Retail Consortium, BRC. "Effekterna av raden av räntehöjningar i ett dämpat konsumentförtroende börjar klarna", sade Kevin Hawkins, generaldirektör vid BRC.

Samtidigt sjönk brittiska konsumentpriser med 0,3 procent i juli från juni, vilket var mer än väntade -0,1 procent.

I Sverige visade AMS-siffror att den svenska arbetslösheten steg till 6,1 procent i juli, upp från 5,8 procent både i juni och i juli 2003. Enligt AMS siffror var arbetslöshetstalet i juli det högsta sedan juli 2000, då 6,8 procent av arbetskraften var öppet arbetslösa.

Generaldirektör Anders L Johansson letar ljuspunkter och noterar att långtidsarbetslösheten bland ungdomar har halverats med hjälp av insatser från arbetsförmedlingen. Men han tvingas samtidigt konstatera att efterfrågan på arbetskraft minskar.

Men i stort sett inget av ovanstående hade kapacitet att i någon högre grad störa marknadens fokus på kvällens Fedbesked. Norska och brittiska räntor ställdes ned marginellt samtidigt som pund och norska kronor försvagades något i spåren på låga inflationstal. En försvagning i yenen kunde i någon mån kopplas till BOJ-chefens besked om att han inte ser något läge för stramare pennignpolitik.

Obligationsräntorna i Sverige och i euroområdet noterade obetydliga förändringar under tisdagsvförmiddagen samtidigt euron handlades inom ett smalt intervall mot dollarn.

Kronan har stärkts marginellt mot dollarn och euron under förmiddagens handel. I den allmänt relativt positiva Sverigerapport som IMF presenterade på måndagen noterades att de Riksbanksföreträdere som de träffat vid sitt Sverigebesök instämde i delegationens uppfattning att kronan var fortsatt undervärderad, även om Riksbanken anser att undervärderingen är av mindre omfattning än vad IMF anser.

IMF-ekonomernas senaste estimat, baserat på flera bedömningsgrunder, tyder på att kronan är undervärderad med omkring 10 procent.

Amerikanska obligationsräntor noterade obetydliga förändringar i den europeiska handeln. En överväldigande majoritet av tillfrågade bedömare räknar med att Fed höjer styrräntan med 25 punkter till 1,25 procent, och beträffande ordalydelsen i kommunikén väntas endast små förändringar.

Morgan Stanley tror att riskvärderingen och "väl-avvägd (measured)"-frasen lämnas oförändrad, men att Fomc ändå kommer att referera till den senaste tidens svaga statistik.

"Vi tittar efter en signal om att det kan bli en paus i åtstramningscykeln om nästa sysselsättningsrapport är lika dålig som den senaste", skriver Morgan Stanleys ekonomer i ett kundbrev.

Bear Stearns ekonomer tror att Fomc-kommunikéns beskrivning av arbetsmarknadsläget kan komma att ändras, men att beskrivningen av en fortsatt produktionstillväxt kan bli kvar. Samtidigt kan beskrivningen av inkommande inflationsdata ändras åt ett något mjukare håll.

Klockan 12.00 publicera Riksbanken portföljinvesteringar i juni och klockan 14.30 publiceras siffror över amerikansk produktivitet ochDet verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?