1515

Hälsovård muntrade upp Europas börser

De europeiska börserna vände uppåt under torsdagen med hälsovårdssektorn i täten stärkta av Genentechs höjda helårsprognos.

Londonbörsen fick även styrka från Bank of Englands oförändrade styrränta.

Strax före klockan 17.30 noterades DJ Euro Stoxx 50 upp 0,3 procent och Bloomberg European 500 upp 0,2 procent.

Vinnande index var hälsovård med brittiska sjukvårdsutrustningsbolaget Smith & Nephew i topp, upp 4,5 procent. Läkemedelsbolagen Roche, som är huvudägare i Genentech steg 1,6 procent och Novartis steg 0,9 procent.

På förlorarsidan fanns media, teknik och IT-relaterade bolag som tyngdes av Yahoos rapport, där försäljningen inte slog förväntningarna. Infineon, Cap Gemini och SAP tappade 2,7, 2,4 respektive 3,1 procent.

"För att aktier skall vara kvar på höga nivåer krävs att bolag slår förväntningarna eller höjer prognoserna. Början av rapportsäsongen har inte varit så bra, det är ett orosmoment i dag, främst för media och teknikaktier", säger Calvin Vaudin, fondförvaltare vid Ashburton.

Bland mediabolagen sjönk franska Publicis Groupe och Lagardere 2,9 respektive 1,8 procent. Brittiska ITV var också ner 1,8 procent.

I Frankrike steg Pagesjaunes, France Telecoms gula sidor-enhet, med 0,7 procent under aktiens första handelsdag. Franska CAC 40-index steg som helhet 0,3 procent med Peugeot i topp, upp 1,6 procent.

DAX i Frankfurt noterades 0,1 procent högre med energibolaget RWE som vinnare, upp 2,6 procent, efter en höjd rekommendation från Dresdner Kleinwort Wasserstein.

I London vände börsen upp av att Bank of England lämnat styrräntan oförändrad på 4,5 procent, Londonbörsens FTSE 100 noterades upp 0,5 procent. Bland vinnarna fanns långivare och banker varvid Abbey National steg 3,8 procent.

Marks & Spencer fanns bland förlorarna, ned 1,0 procent, efter att återigen ha avvisat ett bud från Philip Green. Budet på totalt 9,1 miljarder pund vara hans tredje och slutliga sade han, enligt Bloomberg News, på onsdagen.

British Airways var högt upp på förlorarlistan, ned 2,8 procent, efter sänkt rekommendation från bland andra ABN Amro.

Bland de nordiska börserna steg Helsingforsbörsens HEX Generalindex med 0,7 procent medan Köpenhamns KFX-index sjönk 0,2 procent. Oslobörsens OBX Stock Index steg 0,1 procent.Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?