1515

Telekom lyfter börsen

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt för tredje dagen i rad. Ett sjunkande oljepris och starka amerikanska börser hjälpte till att stödja uppgången.


"Ett sjunkande oljepris samt det faktum att de amerikanska börserna stängde starkare än vid Stockholmsbörsens stängning i onsdags gjorde att vi fick en positiv utveckling under torsdagen", det säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsen kom dock av sig i uppgången i slutet av handeln när USA-börserna inte fortsatte sin uppgång.
"Det är varannandags marknad och när USA inte går upp så säljer man på", säger mäklaren.

Vid stängningsdags noterades OMX-index upp 0,9 procent till 680 och omsättningen uppgick till 9,0 miljarder kronor.

Många av de tidigare förlorarna bland it-företagen steg under torsdagen på bred front. I telekomsektorn fick Ericsson agera draglok ensam efter att Telia Sonera tappat sin initiala uppgång under torsdagen.

Ericsson steg med 2,5 procent till 20,60 kronor medan konkurrenten Nokia var upp med 2 kronor till 88,50 kronor. Bland operatörerna sjönk Telia Sonera med 20 öre till 33,60 kronor medan Tele2 steg med 9,50 kronor till 303,50 kronor. Tele2 väntas redovisa ett ebitda-resultat på 1.623 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

På rapportsidan kom ABB med sitt resultat för första halvåret. Resultat före skatt var något bättre än väntat och orderingången för både automation och kraft var starkare än väntat.

ABB upprepar att det räknar med att nå ett positivt nettoresultat i år. Bolaget räknar med att OGP-verksamheten inte kommer att visa ett negativt kassaflöde under det andra halvåret, enligt koncernchefen Jürgen Dormann.

Aktien fortsatte upp med 2,8 procent till 39,90 kronor.
"Aktien har varit extremt nedsåld och det har antagligen varit mycket blankare ute i marknaden, som stängde sina positioner i onsdags, därav uppgången. Jag tror inte att aktien kommer att kunna fortsätta gå upp på den rapport de lämnade, kassaflödet var bedrövligt", säger en mäklare till Direkt.

Ett annat företag att komma med rapport var Skanska som redovisade en omsättning som var betydligt över förväntan medan resultat var något sämre än väntat.
"Resultatförsämringen berodde till största delen på en reservering i Ryssland, annars tycker jag det kom lite trista signaler gällande verksamheten i USA", säger en mäklare till Direkt.

Aktien handlades ned något och sjönk med 25 öre till 65,50 kronor.

Icon steg däremot med 8,2 procent till 35,50 kronor på sin rapport. Bolaget minskade sin förlust jämfört med andra kvartalet förra året och ökade samtidigt omsättningen.

Företaget spår också en en stark lönsamhetsutveckling under hela 2004.

En aktie som också steg var Vostok Nafta som låg högt på dagens vinnarlista med en uppgång på 5,6 procent till 95 kronor. Det fortsatt höga oljepriset bidrar till att stärka aktien.

Telelogic avancerade med 5,5 procent till 13,40 kronor, bolaget har tecknat ett avtal som löper över fyra år med ett globalt företag inom säkerhetsbranschen. Ordervärdet uppgår till 6,2 miljoner kronor.

Andra aktier som gick upp och återhämtade sig var företag inom den hårt prövade programvarubranschen.

IBS steg med 6,0 procent till 9,65 kronor medan Intentia klättrade 2,8 procent till 9,30 kronor.

IFS sjönk dock 0,7 procent till 7 kronor efter företagets katastrofrapport i tisdags.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?