Annons

Svenska räntor svag ned

Svenska räntor stängde cirka 1 punkt lägre men det berodde främst på att de tog igen den nedgång som noterades för europeiska räntor efter svensk stängning på tisdagen.

För svensk del var BNP-siffrorna för första kvartalet huvudnumret, men eftersom statistiken oftast revideras kraftigt var utfallet något svårtolkat.

Tillväxten i Sverige steg med 2,6 procent under första kvartalet enligt preliminära siffror, men förväntningarna låg på en ökning med 3,0 procent. Främst var det exporten som drog upp tillväxten, men även den privata konsumtionen ökade. Investeringarna fortsatte att utvecklas svagt; de minskade 2,1 procent.

Enligt handlare fick inte BNP-siffrorna någon påverkan på ränterörelserna. Istället är det främst inflationsstatistik som drar till sig intresse. För svensk del presenteras KPI på fredag och för amerikansk del publiceras PPI på torsdag kväll och KPI på tisdag.

Den tioåriga obligationsräntan stängde på 4,71 punkter, 1 punkt lägre än på tisdagen.

Europaräntorna hade hunnit petas ned redan på tisdagen och vände i stället uppåt igen på onsdagseftermiddagen. Den tioåriga tyska obligationsräntan handlades vid den svenska stängningen till 4,38 procent, 1 punkter lägre än på tisdagen. Gapet till dess svenska like var oförändrat 33 punkter.

Trenden för USA-räntorna var också uppåt, men den tioåriga obligationsräntan noterades vid den svenska stängningen till 4,79 procent, 1 punkt lägre än vid samma tid på tisdagen.

Oljepriset har tryckts nedåt och det har i sin tur lett till att yenen stärkts mot både euron och dollarn. Förstärkningen mot euron har i sin tur gjort att euron även har tappat mark mot dollarn.

"Euro/yen har drivit dollarn starkare mot euron. Det är lite konstigt, men så är det ibland", sade en valutahandlare.

På valutamarknaden har det enligt handlaren talats mycket om danska TDC och positioneringen på telekommarknaden, men det har inte påverkat handeln nämnvärt.

Kronan klarade inte att hålla sig kvar under 9:10-nivån mot euron som bröts på tisdagskvällen. Istället handlades den till 9:11, men som starkast nosade den på 9:08.

Rörelserna mellan euron och dollarn har drabbat kronan som har tappat 9 öre till 7:51 mot den amerikanska valutan. Uttryckt i TCW-index har kronan försvagats till 126,61 från 126,20.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?