Annons

Europas börser orkade inte hålla emot

De europeiska börserna orkade trots lägre oljepriser inte hålla i den positiva trenden, utan den inledande uppgången byttes under dagen istället mot en svag nedgång på de flesta håll.


"Den senaste uppgången har handlats under små volymer, vilket visar att det inte finns någon större entusiasm bland investerare." säger Cees Quirijns, teknisk analytiker vid Effectenbank Stroeve NV, till Bloomberg News.

Flygbolagen tillhör en av de branscher som direkt gynnas av sjunkande oljepriser, vilket medförde att branschen fanns i topp på europeiska vinnarlistan. British Airways steg 1,1 procent medan Air France var upp 0,8 procent. Lufthansa noterades 0,5 procent högre.

Förlorarna blev istället oljeproducenterna. BP föll 2,5 procent och branschindex var ned 0,9 procent.

Strax efter klockan 17.30 hade DJ Stoxx 50 sjunkit 0,5 procent medan Bloomberg European 500 var oförändrad.

Metall- och gruvbolagen backade efter att kopparpriset faller i New York för andra dagen i rad. Deutsche Bank sänkte sina riktkurser för BHP Billiton, Anglo American och Xstrata. Däremot steg Alan, tillverkare av aluminium, efter uppköpsspekulationer. Stålbranschen blev sämsta bransch med en nedgång på 1,3 procent. Värst gick det för Thyssenkrupp som tappade 2,6 procent.

I telekomsektorn tappade Alcatel 0,4 procent, medan Nokia vände upp efter tisdagens nedgång på lägre marknadsandelar för telefonförsäljningen. Nokia handlades upp 1,5 procent.

Bland operatörerna fortsatte TDC ned med hela 8,5 procent efter tisdagens besked från storägaren SBC Communications att det säljer 69,4 miljoner aktier i den danska operatören för att finansiera sitt köp av AT&T Wireless.

Teliasonera, som ofta nämns som intresserat av att gå ihop med TDC, steg 1 procent. Teliasonera självt säger dock att man inte är intresserat av att köpa TDC-aktier av SBC Communications.

Betal-TV-bolaget British Sky Broadcasting, som kontrolleras av mediamogulen Rupert Murdoch, steg 2,8 procent. Bolaget planerar generösa erbjudanden vid slutet av året för att locka kunder.

Läkemedelstillverkaren Zeltia steg 2,7 procent efter det blev klart att aktien, trots spekulationer om det motsatta, får stanna i Ibex 35-index.

Frankfurtbörsens DAX-index backade 0,5 procent medan CAC 40 i Paris stängde 0,7 procent lägre. FTSE-100 i London slutade ner 0,3 procent.

Bland de nordiska börserna slutade HEX i Helsingfors 0,6 procent högre och OMX-index i Stockholm stängde ner 0,6 procent. Köpenhamnsbörsens KFX-index tyngdes av TDC och sjönk 1,3 procent medan Oslobörsen slutade svagt ner med 0,2 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?