Annons

Energi draglok i Europa

De europeiska börserna steg för femte dagen i rad på tisdagen. Draglok på börserna var energibolag samt hård- och mjukvaruföretagen.


"Med de politiska osäkerheterna i Mellanöstern och ökad efterfrågan av bränsle i USA bör oljepriset stanna på höga nivåer även när Opec höjer sin produktion. Det gynnar oljebolag och raffinaderier", sade Nerea Heras, förvaltare på Axa Investment Management, till Bloomberg News.

Måndagens vinnare, telekombolagen, backade med 0,1 procent enligt S&P. Nokia noterades oförändrat medan Alcatel backade 2,4 procent. Ericsson steg däremot med 0,5 procent. Enligt analysfirman Gartner förlorade Nokia marknadsandelar under första kvartalet.

Alcatel aviserade två järnvägssystemorder på förmiddagen, en värd 80 miljoner euro och den andra värd 11,8 miljoner euro.

Vinnarsektorn i Europa var hård- och mjukvaruföretag som noterades 1,4 procent högre, enligt S&P. Tyska SAP och Infineon stärkte med uppgångar på 2,5 respektive 0,9 procent.

Tobaksbolagen steg med en 1,0 procent. EG-domstolen tar upp frågan om snusförbud inom EU och många tror att domstolen häver förbudet. Gallaher Group steg 1,7 procent och Imperial Tobacco var upp 0,5 procent. Svenska snusjätten Swedish Match steg med 0,6 procent.

Energibolagen var också upp efter att en sprängladdning exploderat i Irak med högre oljepris som följd. Aktier såsom Shell Transport & Trading samt BP Plc noterades 0,4 respektive 0,7 procent högre.

Strax efter klockan 17.55 hade DJ Stoxx 50 stigit 0,4 procent och Bloomberg European 500 var upp 0,3 procent.

Resebolaget TUI tyngde i Tyskland med en nedgång om 2,5 procent. TUI sänkte vissa biljettpriser för sina vinterresor till Mallorca efter att en konkurrenten Thomas Cook sänkte sina priser, skrev tidningen Die Welt, enligt Bloomberg News.

Deutsche Bank, som steg på måndagen efter uppgifter om att banken överväger att gå ihop med en annan stor europeisk aktör, sjönk 0,7 procent.

Escada steg 1,1 procent efter en stark rapport. En annan storspelare inom klädesbranschen, Inditex, sjönk däremot på Madridbörsen inför sin rapport som släpps på torsdag.

Både Frankfurtbörsens DAX-index och CAC 40 i Paris noterades oförändrat. FTSE-100 i London steg däremot med 0,3 procent.

Bland de nordiska börserna noterades HEX i Helsingfors oförändrat och OMX-index i Stockholm var ned 0,3 procent. Köpenhamnsbörsens KFX-index steg 0,3 procent och Oslobörsen handlades upp 0,8 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?