Annons

Volvo vinnare på seg börs

Efter en svag inledning på torsdagens börshandel i Stockholm kröp index sakta men säkert uppåt.


Stockholm lät sig därmed inte påverkas av den nedgång de amerikanska börserna visade upp.

En viss avvaktan präglade dock handeln, dels inför halvledarjätten Intels rapport som väntas efter de amerikanska börsernas stängning på torsdagen och dels inför fredagens amerikanska sysselsättningsstatistik.

Opec beslutade på torsdagen att höja produktionskvoterna med 2,5 miljoner fat, något som dock inte fick oljepriset att vända ned.

OMX-index slutade torsdagen på 676, vilket ger en uppgång med 0,6 procent. Omsättningen uppgick till 9,3 miljarder kronor.

En ljusglimt bland storbolagen var Volvo som steg 5:50 kronor till 247:50.

"Det är onsdagens statistik från ACT som stärker aktien", säger en mäklarchef till Direkt.

Enligt siffrorna från prognosinstitutet ACT var nettoorderingången för tunga lastbilar, klass 8, 35.100 under maj.

Någon uppgörelse i asbestfrågan har ABB inte lyckats nå inför de muntliga förhör som äger rum under torsdagen.

"Vi har inte förlikats och vi kommer att delta i den muntliga framställan", säger Steven Kazan, den advokat som företräder de cancersjuka som rest skadeståndskrav mot ABB, till Direkt. Aktien reagerade med att tappa 40 öre till 42:20.

a syn på den europeiska sektorn för leverantörer av telekomutrustning. För Ericsson, oförändrad på 20:50, upprepas rekommendationen equal-weight och för Nokia, upp 50 öre till 102, kvarstår rekommendationen undervikt.

Astrazeneca, upp 2 kronor till 353:50 kronor, till sin "Focus List". Rekommendationen är fortsatt overweight och riktkursen 32:00 pund, motsvarande 441 kronor.

I banksektorn utökar Nordea sin marknadsnärvaro i Östersjöregionen genom köpet av polska Kredyt Banks verksamhet i Litauen. Verksamheten omfattar sex kontor med sammantaget 2.700 kunder och tillgångar värda 118 miljoner euro. Nordea klättrade 1 krona till 51:75 kronor.

ska kunna uppvisa en hyfsad tillväxt och samtidigt behålla ett positivt kassaflöde.

"Det handlar om tvåsiffriga tillväxttal med ett positivt kassaflöde, men det beror naturligtvis väldigt mycket på geografisk mix och produkter", sade vid en analytikerträff i SFF:s regi på torsdagen. Skandia slutade 20 öre högre på 29:10 kronor.

Högt på vinnarlistan fanns Bringwell International, upp 11,8 procent. Bolagets avtal med amerikanska Jol avseende distribution av viktminskningssubstansen Cuur väntas ge ett positivt resultatbidrag under kalenderåret 2004, uppger Bringwells VD Ulf Söderberg till Direkt.

Inte långt efter noterades Mediteam som tidigare i veckan åter noterats som separat aktie efter avknoppning från Biolin.

Affärsvärlden skriver i sin ryktesspalt att riskkapitalbolagen borde vara intresserade av att köpa Obeserver, något som fick aktien att stiga 7,3 procent.

I biotekniksektorn hade flera av veckans kursraketer, främst Artimplant och Tripep, vänt ned.

Active Biotech steg däremot sedan bolaget genom ett avtal med tyska Strathmann säkrat produktionen av cancersubstansen TTS CD3. Strathmann kommer att stå för en "icke-oväsentlig" del av produktionskostnaderna under utvecklingsperioden.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?