Annons

Räntor upp inför Opec-möte

Svenska, liksom europeiska räntor, var fortsatt ett par punkter upp vid lunchtid på torsdagen.Den tioåriga statsobligationen har stigit 2 punkter till 4,75 procent.

Inköpschefindex för euroområdets tjänstesektor indikerade tilltagande ekonomisk aktivitet och steg mer än förväntat i maj. Index ökade till 55,8 från 54,5 i april, vilket bekräftar att euroområdets ekonomi återhämtar sig, enligt analytiker.

Den kraftigaste ökningen sågs i prisindex och i delindex över affärsförväntningarna, varav det senare redan låg på en hög nivå. Det bekräftar att uppgången fortfarande handlar främst om en klar optimism om framtiden och i mindre utsträckning om hårda data. Men återhämtningen speglas nu även lite i sysselsättningskomponenten, som också steg.

ECB, om har rådsmöte på torsdagen, väntas lämna räntan oförändrad på 2,00 procent. Intresset riktas istället mot pressträff klockan 14.30. Flera analytiker tror att ECB-chefen Jean-Claude Trichet som tidigare kommer att slå an en neutral ton. Inflationen var dock överraskande hög i maj, 2,5 procent, vilket var den högsta på över två år, samtidigt som oljepriset stigit.

"Jag tror att det blir ett neutralt budskap och att han kommer att upprepa att inflationen faller tillbaka, men möjligen att det tar längre tid", sade en analytiker.

Andra analytiker pekar dock på just inflationen och oljepriset och menar att ECB kan komma att varna för en inflationsrisk på medellång sikt.

Annars är det främst Opecmötet som pågår under torsdagen och amerikansk sysselsättningsdata på fredagen som dominerar intresset på marknaderna.

Flera Opec-medlemmar har signalerat att produktionstaket kan höjas med 2,5 miljoner fat per dag till totalt 26 miljoner fat. På förmiddagen kom också mediarapporter att Libyen inte tänker stödja ett Opec-beslut på en produktionsökning på över 2 miljoner fat per dag.

Frågan om hur mycket Opecländerna verkligen kan öka produktionen och påverka oljepriset kvarstår dock. Oljepriset steg lite i London på torsdagsförmiddagen efter att ha sjunkit på onsdagen.

Förväntningarna inför den amerikanska jobbsiffran för maj på fredagen drar troligtvis också upp räntorna något då det finns en viss försiktighet med tanke på att räntorna steg kraftigt efter både mars- och aprilsiffran.

Bland eftermiddagens siffror ligger största fokus på sysselsättningskomponenten i det amerikanska ISM:s tjänsteindex enligt en analytiker, då den ytterligare kan öka förväntningarna på en stark sysselsättningsrapport på fredagen.

"Det är ännu en aptitretare för vad som komma skall", sade han. I inköpschefindex för industrin, som presenterades på tisdagen, steg index över sysselsättningen till 61,9 från 57,8, vilket har skruvat upp förväntningarna på jobbrapporten.

På torsdagen kommer också statistik över antalet nyanmälda arbetslösa, som spås ha sjunkit till 335.000 förra veckan.

Dollarn handlades till 1:222 mot euron vid lunchtid. Kronan har tappat 5 öre till 7:47 mot dollarn, medan den var oförändrad på 9:13 mot euron.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?