Annons

Avvaktan inför Opecmöte

Räntemarknaden visade små rörelser i såväl Sverige som övriga Europa under onsdagen. Ett svagt nedställ i den inledande handeln vändes senare till en marginell uppgång, med stigande börser i bakgrunden.Eurogruppen konstaterade vid sitt möte att de är oroade över det höga oljepriset då det utgör en risk för återhämtningen, men att en stabil euro dämpar effekterna.

Ekofinmötet kom dock inte fram till några åtgärder för att parera oljeeffekterna, utan uppmanade endast Opec att hålla utbudet uppe. Biträdande finansminister Gunnar Lund sade också att oljeeffekterna inte ska överdrivas och att han hoppas att centralbankerna ska vila på hanen.

Marknadens fokus ligger på Opec-mötet i Beirut på torsdagen och, framför allt, sysselsättningsrapporten från USA på fredag. Enligt Qatars oljeminister Abdullah bin Hamad al-Attiyah är Opec nära ett beslut att öka produktionen med 2,5 miljoner fat per dag. Frågan är dock vad det får för reell effekt på priserna då kvoterna överskrids redan nu, och Saudiarabiens oljeminister Ali al-

Naimi medgav att Opec inte alltid kan kontrollera prisutvecklingen.

I Sverige tecknade Riksbanken i stabilitetsrapporten en ljus bild. Hushållens skulder ökar i snabb takt men det bedöms inte utgöra någon allvarlig risk för bankerna eller den finansiella stabiliteten. Skuldkvoten är hög men räntekvoten låg, och en stor del av skulderna finns hos hushåll med stora tillgångar och väl tilltagna marginaler.

"Inte ens rejält stigande räntenivåer eller arbetslöshet påverkar deras betalningsförmåga i sådan utsträckning att det allvarligt skulle öka riskerna i banksystemet", skrev Riksbanken i rapporten.

En analytiker noterade att Riksbanken uttryckte oro redan i protokollet från decembermötet, vilket följdes upp av Lars Nybergs indirekta varning för en lånespiral i februari. Men sedan dess har Riksbanken vänt och i tal ändrat tonen, och den senaste inflationsrapporten hade anmärkningsvärt lite att säga i ämnet.

"Utifrån det tycker jag inte att det är så förvånande att man tonar ned riskerna", säger analytikern.

AMS reviderade som väntat upp arbetslöshetsprognosen rejält till 5,6 procent i år. Konjunkturuppgångens genomslag på arbetsmarknaden tar tid och först nästa år förbättras läget med en nedgång till 5,1 procent. AMS äskade samtidigt mer pengar för att få ned siffran än lägre.

USA-räntorna, som stigit efter inköpschefsindexet på tisdagen, sjönk tillbaka men steg åter vid amerikansk öppning på onsdagen. Rörelserna var små och vid stängning låg den tioåriga statsobligationen kvar på 4,71 procent.

Oljeprisuppgången dämpades något i Londonhandeln, vilket gav viss lättnad åt dollarn som ändå tyngts av oljan. Mot euron har dollarn tappat från 1:220 till 1:229.

Asienbörserna har påverkats negativt av oljeprisuppgången och yenen tappat mot såväl euro som dollar, även om en viss stabilisering skedde på onsdagen.

Ian Stannard, valutastrateg på BNP Paribas, sade till AFX News att reaktionen i yenen kan ha varit överdriven då Japan gjort mycket för att minska energiberoendet. För dollarns del kan däremot ett misslyckande vid Opec-mötet ge förnyad press då det kan öka riskaversionen och minska inflödet av kapital till USA.

En stark jobbsiffra för maj på fredag kan ge nytt stöd åt dollarn, men uppgången i sysselsättningskomponenten i inköpschefsindexen kan å andra sidan redan kan ha skruvat upp förväntningarna inför statistiken.

Kronan har stärkts 4 öre mot dollarn men tappat 3 öre mot euron sedan tisdagen. Mätt i TCW-index försvagades kronan till 126,60 (126,56).Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AteaAnnons

Atea hjälper socialtjänster att välja rätt IT-lösningar

Som en av Europas största, oberoende IT-rådgivare har Atea unika insikter kring behov, utmaningar och kravställningar inom IT. Dessa insikter använder företaget för att skräddarsy bästa tänkbara lösningar för bland annat kommuner, regioner och landsting.

– Vi skapar möjligheter för våra kunder att effektivisera sina verksamheter genom att vara en tillförlitlig rådgivare med en position att kunna ställa krav på leverantörerna, säger Simon Norman, chef för systemutveckling och satsningsområden hos Atea.

De senaste årens ökade digitalisering har medfört att mängden IT-lösningar på marknaden nästintill svämmar över. Medan det förvisso finns innovativa och högkvalitativa produkter att tillgå, finns det en tendens hos många IT-leverantörer att fokusera på teknik snarare än funktion, något som ofta ligger slutkunderna – kommunerna – i fatet. 

– Tekniken frälser oss med nya, spännande möjligheter, men det är lätt att glömma bort att alla IT-lösningar existerar i ett större sammanhang. De flesta aktörer, såväl offentliga som privata, har redan ett digitalt ekosystem och alla nya inköp behöver platsa i detta kretslopp. Det är därmed betydligt viktigare med funktioner som tillgodoser behov och brister än med spännande ny teknik.

Informationsdelning ger fördelar

Simon betonar att Atea, tack vare sin starka position på marknaden och sina omfattande internationella erfarenheter, därför har en mycket viktig roll vad gäller att bistå kommuner, landsting och regioner med exempelvis upphandlingar och utvärderingar av nya systemfunktioner. Upphandlingsprocessen är många gånger en snårskog som blir än mer svårnavigerad om kunden saknar rätt teknisk kompetens för att göra behovsanalyser och ta fram bra beslutsunderlag. 

– Vårt mål är i förlängningen att stötta kunden med vår spetskompetens för att minska overheaden och skapa effektivare arbetssätt. Ska vi uppnå det gäller det att kommunerna inte hela tiden behöver uppfinna hjulet på nytt; med Ateas helhetsperspektiv och vidsträckta nätverk kan vi istället hjälpa kunderna att ta del av varandras framgångar, vilket både blir kostnadseffektivt och sparar tid. Vill man få ut full nytta av sin data kan man inte längre arbeta i stuprör, utan behöver se till att dela den information och de erfarenheter som finns.

Brygga mellan verksamhet och IT

Atea har förvisso länge varit en samarbetspartner för många IT-avdelningar runt om i landet, men det är först det senaste året som företaget på allvar har etablerat de lösningar som krävs för att kunna leverera verksamhetsnytta inom kommunernas sociala arbete.

– För ett år sedan etablerade vi området Äldreomsorg för att kunna arbeta närmare socialtjänsten. Responsen har varit väldigt positiv; då vi redan har avtal med många kommuners IT-avdelningar kan vi bygga vidare på existerande relationer, vilket ger ökat förtroende. Vi blir en brygga mellan IT och verksamhet på ett sätt som är tillgängligt och lättförståeligt. Därtill behövs inga krångliga upphandlingar, säger Malin Sölsnaes, chef för området Äldreomsorg.

Viktigt med bra beslutsunderlag

Malin framhåller att digitala lösningar inom socialtjänsten har hamnat mer i strålkastaren den senaste tiden, både på grund av den demografiska utvecklingen och den rådande pandemin, och konstaterar att det kommer att krävas nya sätt att arbeta för att anpassa sig till de ändrade förutsättningarna. Med kombinerade kunskaper inom såväl IT-strategi som socialt arbete bistår Atea därför kunderna med att se över vilka behov som finns, kartlägga nuläge och börläge, identifiera nytta, etablera tidsram och sätta ihop bra beslutsunderlag som säkerställer en god avkastning på investeringen.

– Granskar man statistiken märker man att omsorgen inte går ihop längre. Vi skulle till exempel behöva effektivisera vårdbesöken, hantera oroslarm på nya sätt eller etablera medicindelegationer.

Hjälper kommuner att välja rätt

Allt förändringsarbete kräver dock både tid och ansträngning. De flesta medarbetare har redan fullt upp och det kan vara svårt att skaffa sig en helhetsbild av processerna kring installation, implementering, utbildning och förändringsledning för att få med sig personalen på tåget. Samtidigt ställs allt högre krav på exempelvis administration och journalföring.

– Behovet inom socialtjänst och äldreomsorg är oändligt. Det är stor personalbrist och även kompetent personal kan ha andra hinder, såsom exempelvis språkbarriärer. Vi brukar dock säga att detta inte är en sprint utan ett maraton; biståndshandläggning måste förenklas, arbetssätten förändras och regelverken ses över, och funktionella IT-tjänster är en central aspekt av utvecklingen. Här har Atea redan översikt av beprövade leverantörer som direkt skapar förutsättningar för att ta nästa steg och vars system vi kan garantera är kompatibla med existerande lösningar. Allting skräddarsys alltså efter kommunens behov, verksamhet och infrastruktur, betonar Malin.

Finns stora vinster att göra

Till syvende och sist kommer det att krävas både energi, mod och vilja för att åstadkomma den förändring som är nödvändig. Det förutsätter också att kommunerna tar tillvara på den kompetens som finns bland medarbetarna och att man är beredd att kavla upp ärmarna och hugga i. 

– Digitaliseringen är inte så komplicerad och dyr som många tror. Så länge man vågar ha förtroende för sina medarbetares kapacitet och väljer tjänster utifrån sin faktiska behovsprofil finns det stora vinster att göra, avslutar Simon.

FAKTA OM ATEA

Atea är den ledande leverantören av it-infrastruktur i Norden och Baltikum, och drivande inom informationsteknologi på den svenska marknaden. Vi finns nära din verksamhet på ett trettiotal orter, från Malmö i söder till Kiruna i norr och stöttar dig på den digitala resan.

Läs mer om Atea här

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?