Annons

Uppåt på Europabörser

De europeiska börserna steg under onsdagens handel. Fedchefens Alan Greenspans uttalande om att inflationstrycket inte ser ut att vara något större problem gav stöd.Klockan 18.00 hade Stoxx 50 stigit 1,1 procent och Bloomberg European 500 var upp 0,9 procent.

"Om Fed höjer räntan, blir det inte någon större höjning. Det hejdar därför inte den konjunkturåterhämtning vi ser i USA och som kommer sprida sig till Europa och höja företagens vinster", säger Rosa Lopez vid Altae Banco till Bloomberg News.

Råvarutillverkare och teknikbolag, som är bland dem som gynnas mest av en starkare konjunktur, steg.

Gruvbolaget BHP Billiton steg 1,2 procent, Arcelor stärktes 0,8 procent,

Alcatel handlades upp 3,2 procent i Paris. En allians mellan bolaget och Finmeccanica om att slå samman bolagens satellitverksamheter är i princip klar, uppger Alcatels VD Serge Tchuruk.

Även energibolagen visade styrka efter det att attacker på en pipeline i Irak ökade oron för avbrott av oljeproduktionen.

Royal Dutch Petroleum steg 2,6 procent och Total stärktes 1,8 procent.

Marks & Spencer stärktes 1,8 procent på Londonbörsen efter spekulationer om att den brittiske miljardären Philip Green kan höja sitt bud på bolaget så snart som under torsdagen.

Smiths steg med 2 procent sedan bolaget fått en order från Boeing på landningsutrustning värd över 1,6 miljarder dollar.

Brittiska Invensys klättrade 6,5 procent efter bolagets beslut att köpa tillbaka obligationer för att minska sina lån.

Franska kosmetikaföretaget L'Oreal steg 1,2 procent då företaget ska köpa tillbaka aktier för 1 miljard euro under de närmaste 12 månaderna.

Konglomeratet Bouygues rapporterade på onsdagsmorgonen ett högre resultat än väntat. Aktien backade dock 0,6 procent.

Bankerna var på tapeten i Frankfurt. HVB Group stärktes 2 procent sedan Deutsche Börse meddelat att aktien får ökad vikt i DAX index från och med måndag.

Deutsche Bank ges samtidigt en lägre vikt och aktien var ned 1 procent.

Commerzbank kan komma att skapa ett samriskbolag för värdepappershandel med statsägda Landesbank Baden-

Wurttemberg Girozentrale. Commerzbank noterades 2,2 procent högre.

Volkswagen planerar att utöka sina sparåtgärder, skriver Financial Times Deutschland. Bolaget tillbakavisar dock uppgifterna. Aktien backade 0,4 procent.

Lufthansa steg 1,2 procent efter det att VD Wolfgang Mayrhuber sagt att antalet affärsresenärer börjar öka och att han är optimistisk för helåret 2004.

I London steg FTSE 100 0,7 procent. Frankfurtbörsens DAX-index stärktes 0,4 procent och CAC 40 var upp 0,8 procent.

Bland de nordiska börserna gick Helsingforsbörsen mot strömmen. HEX tappade 0,4 procent med Nokia ned 0,5 procent. Enligt tidningen Business Line kan Nokia och Nortel få en order värd 881 miljoner dollar i Indien.

Köpenhamnsbörsens KFX-index steg 0,4 procent. Carlsberg klättrade 4,2 procent efter en uppgradering av Deutsche bank från behåll till köp. Oslobörsen noterade en uppgång på 0,7 procent. OMX-index i Stockholm steg med 0,5 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?