Annons

Räntorna upp på dämpad marknad

Svenska räntor stängde upp till 5 punkter högre på fredagen trots att Riksbankens protokoll från mötet den 27 maj var mer neutralt än väntat.


Aktiviteten var dämpad då USA höll helgstängt till minne av den förre presidenten Ronald Reagan.

Riksbankens protokoll visade att direktionen var enig, både i räntebeslutet och i beslutet att fastställa inflationsrapporten. Enligt analytiker var protokollet väldigt neutralt vilket gav ett visst stöd åt räntorna.

"Jag är förvånad att det inte blev lite mer ränta ned. Det var väldigt avvaktande", sade en analytiker.

Han tillade att Riksbanken tidigare har var mer splittrad och det har funnits enskilda ledamöter som har signalerat att det framöver finns behov att höja räntan. Det har marknaden tolkat som att en höjning är i antågande, även om tidpunkten varit oklar, men Riksbanken har signalerat att budskapet är riktat till hushållen som ska vara medvetna om att räntan är låg och att den kommer att höjas framöver.

Inflationssiffrorna för maj visade att inflationstrycket är fortsatt lågt i Sverige. KPI ökade 0,2 procent jämfört med april och med 0,7 procent jämfört med maj i fjol. Motsvarande siffror för den underliggande inflationen var 0,3 procent och 1,4 procent.

"Det var i linje med förväntningarna, inflationen åkte upp lite nu och kommer att falla tillbaka nästa månad när bensinpriset är lägre", sade analytikern.

Influensen för svenska räntor kom främst från utlandet där trenden var uppåt i spåren av förväntningar på högre styrräntor. Obligationsräntorna stängde 2-5 punkter högre medan korträntorna noterade något mindre uppgångar. Den tioåriga obligationsräntan var upp 3 punkter till 4,74 procent och gapet till dess tyska motsvarighet ökade 1 punkt till 32 punkter.

Europaräntorna tickade också uppåt, delvis med bränsle från spekulationer om att ECB kommer att strama åt penningpolitiken framöver.

"Det har kommit några lindrigt hökaktiga uttalanden från ECB" de senaste veckorna, sade Andrew Roberts, analytiker på Merrill Lynch till Bloomberg News.

I USA verkar budskapet från Fed vara att centralbanken kommer att höja räntan, men takten kommer att bestämmas av inflationen. Både chefen för Federal Reserve St Louis, William Poole, och chefen för Federal Reserve i Atlanta, Jack Guynn, signalerade att fokus ligger på inflationen. Jack Guynn sade på fredagen att given styrkan i ekonomin och ökningen i inflationen "bör den generella riktningen i nästa steg i penningpolitiken stå klar".

På tisdag presenteras amerikanska KPI-siffror och de kan komma att påverka både ränte- och valutamarknaderna. Förväntningarna är en uppgång med 0,2 procent i kärn-KPI och det skulle ligga i linje med förväntningarna på en räntehöjning med 25 punkter till 1,25 procent vid Federal Reserves möte den 30 juni.

De amerikanska marknaderna höll stängt för statsbegravningen av Ronald Reagan vilket även gav en mer avvaktande utveckling på de europeiska marknaderna. Jämfört med den svenska stängningen på torsdagen har den amerikanska tioåriga obligationsräntan sjunkit 1 punkt till 4,80 procent.

Dollarn har stärkts cirka en halv cent till 1:202 mot euron. Enligt Steve Barrow, valutaanalytiker på Bear Stearns, fanns ett behov att täcka korta positioner i dollar.

Kronan stärktes knappt 2 öre till 9:15 mot euron men försvagades drygt 1 öre till 7:62 mot dollarn i spåren av en allmänt något starkare amerikansk valuta. Uttryckt i TCW-termer har kronan stärkts till 127,37 från 127,62.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?