1515
Annons

Räntorna stiger efter USA-statistik

Den amerikanska arbetsmarknaden var överraskande stark för andra månaden i rad i april, vilket ledde till kraftigt stigande USA-räntor och en markant dollarförstärkning.

Den amerikanska arbetsmarknaden var överraskande stark för andra månaden i rad i april, vilket ledde till kraftigt stigande USA-räntor och en markant dollarförstärkning.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade 288.000 i april, väntat 170.000, och februari och marsstatistiken reviderades samtidigt upp med totalt 66.000. Och äntligen ökade sysselsättningen inom tillverkningsindustrin, upp 21.000 i april och marssiffran reviderades upp från +-0 till +9.000.

Arbetslösheten sjönk till 5,6 procent, från 5,7 i april, och den genomsnittliga timlönen steg 0,3 procent, väntat 0,2 procent. Den genomsnittliga arbetstiden förblev dock 33,7 timmar per vecka, i stället för en väntad uppgång till 33,8 timmar.

"Den felande länken i återhämtningshistorien verkar ha hittats. Kombinerat med tecken på att kärninflationen kan vara på väg uppåt måste vi tro att Fed troligen kommer att höja räntan den 30 juni i stället för att vänta till i augusti", skriver Bear Stearns ekonomer i kundbrev.

USA-räntorna steg 15-20 punkter efter jobbsiffrorna och den största uppgången noterades i kortare löptider. Tioårsräntan hade stigit till 4,73 procent vid den svenska marknadens stängning, vilket var 14 punkter högre än på torsdagen.

Fed fundsterminen med leverans i juli handlades till en implicit ränta på 1,225 procent, vilket indikerar att en räntehöjning med 25 punkter den 30 juni har tagits ut till 90 procent. Decemberkontraktets implicita ränta steg 16 punkter till 2,05 procent.

Omedelbart före jobbstatistiken försvagades dock dollarn kraftigt samtidigt som räntorna föll, marknadsaktörer såg ingen direkt orsak bakom den plötsliga rörelsen men misstänkte att det uppstått rykten om en svag rapport. Sysselsättningsrapporten för mars föregicks av kraftiga kursrörelser vilket enligt vissa bedömare berodde på att statistiken läckt ut i förväg.

Analytiker påpekar samtidigt att en baksida med de amerikanska ljuspunkterna är att riskerna ökar i emerging markets, som Latinamerika. Många placerare har utnyttjat billig upplåning i dollar till placeringar i till exempel Brasilien för att öka avkastningen i portföljerna, och analytiker varnar nu för kraftiga sättningar i räntor, aktiekurser och valutor i tillväxtmarknaderna. Brasiliens real föll 1 procent mot dollarn, till den lägsta nivån på nio månader, 3,0270, efter sysselsättningsrapporten.

Den mexikanska Tequilakrisen föregicks av feds åtstramningsperiod 1994-1995, analytiker ser dock ingen anledning att nu befara lika stora problem eftersom Mexikos problem förstärktes av att myndigheterna då försvarade en fast växelkurs för peson.

"Men man ska inte underskatta hur mycket pengar som har flutit in i emerging markets för att söka yield", säger en analytiker.

Tillsammans med den asiatiska oron över Kinas försök att kyla av ekonomin och det fortsatt stigande oljepriset kan det innebära en påtaglig åtstramning av den globala ekonomin.

Svenska obligationsräntor steg 8-10 punkter i spåren på de starka USA-siffrorna, och FRA-kontrakten steg med upp till 10 punkter. Den svenska marknaden prisar nu in att Riksbanken höjer styrräntan till minst 2,50 procent vid årsskiftet

Tioårsräntan steg 9 punkter till 4,71 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 42 punkter.

Dollarn stärktes påtagligt efter jobbsiffran, euron sjönk omkring 1,5 cent, till 1,1928, medan dollarn steg drygt 1 yen, till 111:99, mot den japanska valutan.

Kronköpare försökte under fredagen att pressa ned euro/sekkursen till lägre nivåer utan att riktigt lyckas. Euron sjönk 1 öre, till 9:09, jämfört med torsdagens svenska stängning, men analytiker ville helst se en veckostängning under 9:08 för att med större säkerhet räkna med en fortsatt kronförstärkning i början på nästa vecka.

Dollarn stärktes öre mot kronan, till 7:62, och TCW-index steg till 126,52 (126,32).Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?