1515
Annons

Uppåt i Hongkong

De asiatiska börserna hade en oregelbunden utveckling. I Hongkong stärktes marknaden efter Kinas regeringsuttalanden om att tillväxten inte ska panikbromsas.Hang Seng var vid lunchuppehållet upp med 1,2 procent.

Oljerelaterade bolagen CNOOC och Petrochina var upp 1,7 procent respektive 2,1 procent.

Störst stöd till Hang Seng gav HSBC holdings och China Mobile som steg 1,3 procent respektive 1,4 procent.

I Japan tyngdes exportbolagen av att yenen stärktes mot dollarn vilket medför att exportinkomsterna minskar i värde.

Nikkei 225 sjönk 1,6 procent till 11.571. Det bredare Topix-indexet noterade en nedgång om 1,8 procent.

"Yenförstärkningen fick helt klart fordons- och teknikaktier att bli något oattraktiva kortsiktigt", sade Minoru Tada, förvaltare vid World Nichiei Frontier Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Toyota sjönk 1,8 procent medan NEC var ner 3,3 procent.

Mitsubishi sjönk 5,1 procent efter det att polisen genomfört en undersökning om huruvida bolaget har varit skyldig till tillverkningsfel som orsakat olyckor.

Finanssektorn i Japan var långt ner med Mitsui och Mizuho ner 5,3 procent respektive 5,0 procent.

Sydkoreas Kospi 100 föll hela 3,5 procent med störst tryck från Samsung som föll 4,8 procent.

Taiwans Weighted index steg 1,0 procent och STI-index i Singapore backade 0,3 procent.Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?